11 april 2024

Bouw 17 sociale huurwoningen in Zandeweer van start

Aan de Albert van der Zielstraat en Poelweg in Zandeweer zijn 21 woningen gesloopt. Dat was nodig door aardbevingen. In opdracht van Woningstichting Goud Wonen bouwt aannemersbedrijf Geveke aardbevingsbestendige sociale huurwoningen terug.

Feestelijke start

Op woensdag 10 april 2024 is de start van de bouw gevierd. De woningen aan de Albert van der Zielstraat en Poelweg zijn de eerste sociale huurwoningen in het dorp die door aardbevingen zijn gesloopt en nu worden teruggebouwd. Later volgt ook een aantal woningen aan de Onnemaweg.

Voor ouderen, gezinnen én starters

De woningen zijn ontworpen door architect Van Manen en Zwart en hebben een dorps karakter dat goed past bij het dorp en aangelegen bosgebied. Er worden drie type woningen teruggebouwd: 7 levensloopbestendige woningen, 6 grote gezinswoningen en 4 kleine gezinswoningen. Deze mix aan
woningen voorziet in de behoefte aan betaalbare woningen voor zowel ouderen, gezinnen als starters in Zandeweer. “Goud Wonen heeft een grote sloop-nieuwbouw opgave in Het Hogeland. We willen niet simpelweg terugbouwen wat er was, maar echt een stap maken. Dat doen we door goed te luisteren welke woonwensen er zijn en kritisch te zijn op de uitstraling van de woningen. In Zandeweer heeft dit ertoe geleidt dat er drie type woningen worden gebouwd en dat niet de aannemer maar de architect leidend is geweest in het bepalen van het ontwerp.” – Harry Oosting, directeur bestuurder Goud Wonen.

Groene wijk met ruimte om elkaar te ontmoeten 

De gemeente heeft met de bewoners een plan gemaakt voor de inrichting van de straten waar sloop en nieuwbouw plaatsvindt. De wijk krijgt een nieuwe uitstraling, zonder het dorpse karakter te verliezen. In de wijk komt veel groen en ruimte om te spelen en elkaar te ontmoeten.
“De sloop van de woningen biedt een kans om ook de omgeving van de woningen en de wijk te verbeteren. Zo pakken we direct het riool aan en maken we de wijk mooier. Ook wordt het bosgebied achter de nieuwe woningen aan de Albert van der Zielstraat opnieuw ingericht.” – Mariëtte de Visser, Wethouder gemeente Het Hogeland.

Minder woningen op dezelfde plek

Op de plek waar eerst 21 woningen stonden, worden nu 17 woningen teruggebouwd. Vanwege het huidige bouwbesluit en de kwaliteit die Goud Wonen wenselijk vindt, was het terugbouwen van hetzelfde aantal woningen niet mogelijk. Gemeente Het Hogeland doet onderzoek naar een
nieuwbouw­locatie in Zandeweer met ruimte voor sociale huurwoningen. Daardoor blijft het aantal betaalbare woningen in het dorp uiteindelijk gelijk.

Tijdelijk ergens anders wonen 

Bewoners van de woningen aan de Albert van der Zielstraat en Poelweg wonen tijdens de sloop en nieuwbouw van hun woning tijdelijk ergens anders. De meeste bewoners maken daarvoor gebruik van de tijdelijke huisvesting van de Nationaal Coördinator Groningen, aan de Onnemaweg. Niet alle bewoners keren terug. Zij hebben elders een andere woning gevonden of door de woningstichting aangeboden gekregen.

Gasloos en energiezuinig

De nieuwe woningen zijn aardbevingsbestendig, gasloos en energiezuinig. De woningen zijn de eerste woningen die zijn voorzien van een bodemwarmtepomp. Aan het eind van 2024 worden de nieuwe woningen opgeleverd. Daarna verhuizen de bewoners van de 9 woningen aan de Onnemaweg die worden gesloopt en nieuwgebouwd naar hun tijdelijke huisvesting. 

Versterken en verduurzamen

Behalve de sloop en nieuwbouw in Zandeweer, wordt ook een aantal woningen verduurzaamd en versterkt. Dat geldt voor zowel sociale huurwoningen als particulier bezit. Woningstichting Goud Wonen wil de werkzaamheden voor versterken en verduurzamen zoveel mogelijk combineren om overlast voor bewoners en omwonenden te minimaliseren.

Meer informatie

In Het Hogeland werken we op verschillende plekken aan versterking. Kijk op hethogeland.nl/versterking

huizen, straat, bomen, lucht
Nieuwbouw in Zandeweer met veel groen en speelruimte