20 december 2023

Afval in 2024: wat wordt anders?

We veranderen de prijzen van afval en we stoppen met services die te weinig gebruikt worden door inwoners. We doen dit omdat afval inzamelen en verwerken steeds duurder wordt. Wat zo blijft is dat je met minder en beter gescheiden afval minder betaalt.

Wat er verandert en waarom

Afval inzamelen en verwerken wordt steeds duurder. Als we in 2024 niets zouden veranderen dan zou iedereen tot € 50,- meer voor afval moeten betalen. En dat wilden we als gemeente niet. Daarom stoppen we met services die door inwoners te weinig gebruikt werden. En we veranderen de prijzen. Inwoners die goed afval scheiden en weinig afval hebben, hoeven minder te betalen. Dat is zo en dat blijft zo.

Groene container

Voor het gewicht van het afval in je groene container betaal je straks nog steeds niets. Maar voor het legen van de groene container betaal je straks net zoveel als voor het legen van de grijze. Verder stoppen we met de extra leegbeurt van de groene container in de zomer. Dat was duur en maar 10% van de mensen gebruikte dit. 

Heb je toch veel afval voor de groene container? Denk dan eens aan een composthoop. Voor keukenafval, maar ook voor afval uit je tuin. Het kan de moeite waard zijn, zeker als je een grote tuin hebt.

Grofvuil

Grofvuil mag je 2x gratis inleveren bij de milieustraten in 2024. Dit was 4x in 2023, maar de meeste inwoners (81%) brengen niet vaker dan 2x per jaar grofvuil.

Als je grofvuil uit elkaar kan halen en verschillende materialen apart inlevert is het vaak sowieso gratis. En zijn er spullen bij die nog goed te gebruiken zijn? Geef het dan weg, bijvoorbeeld aan de kringloopwinkel.

Wat je in 2024 betaalt

Waar je voor betaaltPrijs in 2024Prijs in 2023
Afvalstoffenheffing€ 169,42 per jaar€ 173,76 per jaar
Legen van de grijze container€ 2,12 per keer€ 2,08 per keer
Legen van de groene container€ 2,12 per keergratis
Gewicht afval grijze container€ 0,30 per kilo€ 0,27 per kilo
Gewicht afval groene containergratisgratis

Meer informatie

In januari 2024 krijgt elk huishouden een brief met meer informatie over de veranderingen rondom afval. Daarbij krijg je ook een overzicht met waar je welk afval kwijt kunt. Handig om te bewaren!