6 augustus 2024

12 bezoektips voor Open Monumentendag in Het Hogeland

Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 zijn de jaarlijkse Open Monumentendagen. Dit jaar kun je niet alleen monumentale panden bezoeken, maar zijn er ook meerdere activiteiten voor jong en oud. Het thema is ‘Routes, netwerken en verbindingen’. Iedereen is weer van harte welkom in de vele monumentale gebouwen die onze gemeente rijk is. Meer dan 100 monumenten openen hun deuren! Hieronder 12 bezoektips.

1. Jachtlust | Pieterburen

Neem een kijkje in deze rentmeester woning uit 1884. Jachtlust is de enige beschermde rentmeester woning in de provincie Groningen. De bijbehorende borg ‘Huis te Dijke’ werd in 1903 gesloopt. Het zogenoemde ‘Krols padje’ is de enige tastbare herinnering aan de verbinding tussen de borg en het dorp. Dit pad werd door zowel het personeel, de landarbeiders en leveranciers gebruikt. De huidige bewoonster Sytske Feitsma woont hier al sinds 1969. Dit weekend opent ze haar huis, wilde tuin en keramiekatelier voor bezoekers. 

2. Landhuis en Parktuin Oosterhouw | Leens

Liefhebbers van tuinkunst opgelet! De landschapstuin van dit landhuis lag lang braak. De afgelopen 2,5 jaar hebben de vrijwilligers van Stichting Behoud Oosterhouw de tuin teruggebracht naar haar originele ontwerp. Dit dankzij de vrijwilligers van Stichting Behoud Oosterhouw. De tuin kenmerkt zich door 4 verschillende stijlen waarin de historische elementen van de originele tuin terugkeren.

3. Monumentaal Usquert

Eens in de 2 jaar pakt Usquert groots uit. Naast vele – dit jaar 35(!) – open monumenten zorgen zij voor een Rijk cultureel programma dat 2 dagen duurt. Villa Kona van de Groningse architect G. Nijhuis en Villa De Greede openen dit jaar voor het eerst. Op alle locaties is er iets extra’s te beleven – exposities, muziek, poëzie, straattheater en er lopen zelfs 5 robots los! De Vliegende Fietstaxi brengt je razendsnel van een naar een andere locatie, zodat je zo veel mogelijk kunt zien.

4. De oude Weem | Leens

Wist je dat delen van de pastorie van Leens uit de middeleeuwen stammen? Ontdek hoe het gebouw door de eeuwen heen veranderd is. Ook elementen van ‘het sael’, de 16e-eeuwse ontvangstruimte, stamt uit die tijd. De pastorie was vanaf de middeleeuwen een pastorie-boerderij, wat betekent dat de pastoor, en later de dominee, voor hun broodwinning ook boer waren. Laat je door de eeuwen heen rondleiden door de huidige eigenaren!

5. Nicolaaskerk | Oldenzijl

Aan het begin van de 13e eeuw begon de Nicolaaskerk in dienst van de kerkelijke gemeenschap aan haar reis door de tijd. In 2007 nam de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl het gebouw onder haar hoede.. Naast onderhoud van de kerk organiseren zij ook verschillende activiteiten zoals concerten, lezingen, exposities. Dit weekend bezoek je een speciale foto-expositie over de Stichting. In 17 beelden zie je de 17 hoogtepunten van 17 jaar Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl. 

6. Orgel speelkwartier en expositie in de kerk| Zuurdijk

Altijd al orgel willen spelen in een Gronings kerkje? Dit weekend kun je voor € 5,- een kwartiertje in de middeleeuwse kerk het Rohlfingorgel bespelen. Ervaring is niet nodig. Daarnaast tref je de expositie van lithografische prenten en schilderijen van Henriette Tavenier aan. 

7. Molenaar voor één dag in Molen de Lelie | Eenrum

Kinderen opgelet: Ben jij de molenaar voor 1 dag? Kraak de geheime molencode uit het opdrachtenboekje van molenaar Hendrik-Jan Bonkelaar en krijg je molenaarsdiploma! Is de code juist, dan word je molenaar en krijg je een molenaarsdiploma! In de molen bakken de molenaarsbakkers vers brood en koekjes. Naast activiteiten voor kinderen draaien er op het plein traditiegetrouw stationaire motoren.

8. Cultuurerf Batenborg | Winsum

Wandel met een gids door de tuin van Batenborg of volg een rondleiding in het voorhuis. Onder begeleiding van John Vaneman en Han Hefting wordt op het erf live muziek gemaakt. Ook zie je er de expositie ‘Het Groninger land net even anders’ van de fotograaf Jaap Hoekzema. Liever aan de slag met de bloemen? Volg dan de workshop bloemschikken samen met bewoners van het COA. Of luister naar de presentatie van Rixt van Gosliga over haar ontwerp voor de bloemengracht van Batenborg. Bij Batenborg stap je ook op de praam die vaart tussen Batenborg en Op Maarhuizen.  

9. Kunstkerk Warffum

Een bijzonder voorbeeld van oude kerk met een nieuwe functie vind je in Warffum. In de kerk krijgen leerlingen van groep 3 t/m 8 allerlei kunst en ambachtslessen . Kunstkerk Warffum staat dit jaar tijdens de Open Monumentendag bol van de activiteiten. Kinderen van alle leeftijden (en hun ouders) kunnen er terecht voor creatieve workshops. Op dezelfde plek viert gemeente Het Hogeland tevens haar 5-jarig bestaan met schilderactiviteiten, livemuziek en gratis hapjes en drankjes. 

10. Synagoge | Winsum

Sluit aan bij een inloopconcert in de synagoge in Winsum. Het concert vindt voor het 3e jaar op rij plaats en wordt speciaal georganiseerd voor de bezoekers van de Open Monumentendag.  Dit jaar luister je naar Oost-Europees Klezmer muziek, uitgevoerd door het ensemble Bollen&Co!. Gastheren en gastvrouwen van de Stichting Behoud Synagoge Winsum en Stichting Een Joodse Erfenis staan voor je klaar om je informatie te geven over de joodse historie. 

11. Borgerweersterheem | Tinallinge

Borgerweersterheem opent voor het eerst zijn deuren op Open Monumentendag. De boerderij uit 1855 is door de vader van de huidige eigenaar op 1 november 1969 gekocht op openbare verkoping bij café De Reus in Baflo. De schuur werd gelijk in gebruik genomen als werkplaats voor zijn timmerbedrijf. De herstelwerkzaamheden aan de boerderij namen 14 jaar in beslag om hem bewoonbaar te maken. De huidige eigenaar woont er sinds 1983. In 2020 is er onderzoek gedaan naar de leeftijd van het hout uit het dak. Het oudste hout dateerde uit ongeveer 1280! De eigenaar is beide dagen aanwezig en deelt zijn verhalen over het boerderijleven van nu en van de generaties daarvoor. 

12. Wandel met de dorpsgids | Varen op een praam | Winsum

Neem deel aan een (gratis) dorpswandeling door het wonderschone Winsum. Tijdens dit weekend  openen 14 monumenten hun deuren.  Een gratis wandeling met de gids begint vanaf het Dorpsplein van Winsum, om 11 en 14 uur. De wandeling van 1,5 uur neemt je onder andere mee langs 6 monumenten die alleen met een gids toegankelijk zijn. Liever varen? Tussen Batenborg en Op Maarhuizen vaart een praam. Dat is een schip met een platte bodem die vroeger werd gebruikt voor het vervoer van landbouwproducten. Om het uur vertrekt de praam van een van de locaties. De vaart duurt ongeveer 30 min.


De openingstijden en meer informatie over alle monumenten in Het Hogeland komen te staan op openmonumentendag.nl