Besluiten college 5 juni 2025

Proef composteren bermmaaisel gaat met een nieuwe onderzoeksvraag door in 2025

Kan maaisel van ecologisch bermbeheer kwalitatief goede compost worden? Dat is de onderzoeksvraag die centraal staat in het 3e jaar van de proef om bermmaaisel te composteren.

Het college heeft ingestemd met een verlenging van de proef om te onderzoeken of er gezorgd kan worden voor het verweven van ecologisch en circulair bermbeheer voor een win-win situatie. “Als de resultaten goed zijn kunnen we dit verder uitbreiden. Het maaisel blijft in de buurt en krijgt een tweede leven op het land. Minder vrachtverkeer, minder CO2-uitstoot en een rijkere bodem. Dat is goed voor de natuur, goed voor de boeren – en beter voor de biodiversiteit. Zo houden we de kringloop lokaal én versterken we de natuurlijke leefomgeving,” zegt wethouder Stefan van Keijzerswaard.

Hoe werkt de proef in de praktijk? In juli en augustus 2025 worden een aantal bermen in de gemeente Het Hogeland gemaaid. Het gras en de planten die hierbij vrijkomen (het bermmaaisel) worden niet weggegooid, maar gecomposteerd. Dit gebeurt op het erf van boeren die meedoen aan de proef. Na het composteren gebruiken de boeren deze compost op hun eigen land. Zo blijft het maaisel in de buurt en wordt het goed benut.

“Normaal gesproken wil je voor goede compost zo nat mogelijk compost in de composthoop. Je maait het gras en raapt het ook direct op. In deze proef laten we het maaisel een dag liggen, om insecten en zaden de kans te geven eruit te kunnen kruipen of vallen. Dat is goed voor meer kruidenrijke en biodiverse bermen, maar dan zit er wel minder vocht in het maaisel,” legt wethouder Stefan van Keijzerswaard uit. “We verwachten dat we het aan de achterkant voldoende kunnen sturen, door water toe te voegen. We zijn benieuwd of de boeren ook na deze proef tevreden zijn met het resultaat, dan hebben we een win-win situatie te pakken.” Door het maaisel weg te halen uit de bermen, krijgen andere planten meer ruimte om te groeien. Dit zorgt voor meer soorten planten en dieren in de bermen (meer biodiversiteit). Ook is het goed voor het milieu: het maaisel wordt hergebruikt en hoeft niet ver te worden vervoerd. Dat maakt de kringloop kort en duurzaam.

Voorgaande jaren In 2023 en 2024 heeft de gemeente onder begeleiding van Boerennatuur Midden Groningen (BNMG) een proef gedaan met het lokaal composteren van bermmaaisel. Deze proeven gaven goede resultaten en inzichten over hoe dit werkt en wat erbij komt kijken. Bijvoorbeeld dat het mogelijk is om goede compost te maken van bermmaaisel en hoe de keten daarvoor goed samenwerkt (gemeente, boeren, loonwerkers). Het 2e jaar is vooral gebruikt om de geleerde lessen toe te passen en de samenwerking te verfijnen. In 2025 willen we de proef voortzetten. Zo kunnen we nog beter onderzoeken hoe goed de compost is, vooral in combinatie met ecologisch bermbeheer.

Ecologisch bermbeheer betekent dat we de bermen op een natuurvriendelijke manier beheren. Dit helpt om meer planten en dieren in onze omgeving te krijgen (biodiversiteit) en draagt bij aan het hergebruiken van materialen (circulariteit).

Diverse externe partijen hebben bijgedragen aan dit onderzoek, waaronder Fascinating, Rabobank, LTO, Collectief Midden Groningen, Proefboerderij SPNA, mechanisatiebedrijven, de provincie Groningen en Visit Wadden.

Ontwikkelingen fietsberg op voormalige stortlocatie Usquert

De provincie Groningen en de gemeenten Het Hogeland en Veendam hebben onderzocht of het mogelijk is om de oude vuilstortlocaties in Usquert en Veendam te gebruiken voor sport en recreatie. De provincie Groningen heeft gezegd dat de aanleg technisch kan, maar geeft geen financiële steun. De gemeente Het Hogeland wil nu verder onderzoeken of het alsnog mogelijk is om de fietsberg in Usquert te realiseren.

De fietsberg kan 40.000 tot 70.000 bezoekers per jaar trekken en is goed voor recreatie en toerisme en de lokale economie. De kosten voor de fietsberg zijn in totaal ongeveer 9 miljoen euro. Dit bedrag is voor de aanleg, vergunningen en de infrastructuur, zoals wegen en paden.
Wethouder Karen Hansems zegt hierover: “In het Coalitieakkoord Het Hogeland is opgenomen dat we aan de slag gaan met sportieve en recreatieve ontwikkeling van de ‘bult van Usquert’. De voorkeur gaat uit naar een uitdagend wielerparcours en een wandelpad met uitkijkpunt met zicht op de waddenkust. De fietsberg biedt mooie kansen, maar we moeten goed kijken naar de kosten en of onze inwoners en ondernemers het écht willen.”

Er zijn nu drie mogelijke keuzes:
1. De gemeente gaat alleen verder
2. De gemeente werkt samen met de gemeente Veendam
3. Het project gaat niet door. 

Het college wil graag in gesprek met Veendam om te kijken of het project gezamenlijk kan worden voortgezet zonder hulp van de provincie. 

Achtergrond 

In 2022 bleek uit een eerste onderzoek dat de fietsberg kansrijk is. In 2024 is het plan verder onderzocht door Witteveen+Bos. Omwonenden en belangstellenden zijn tijdens verschillende bijeenkomsten op de hoogte gebracht van de eerste plannen.

Overige besluiten 

Indienen motie over Pas-melders bij VNG Congres 2025

1. Bij de Algemene Leden Vergadering van het VNG congres op 18 juni een motie indienen over PAS-melders;
2. Instemmen met de tekst van de motie;
3. Wethouder Nolles mandaat te geven de motie aan te passen op basis van afstemming met de VNG en de andere drie gemeenten.

Cofinanciering RIF aanvraag Noorderpoort

1. Akkoord te gaan met de cofinanciering van € 50.000 van aanvraag van het Regionaal Investerings Fonds (RIF) mbo voor het mbo onderwijs van de twee regionale clusters van bedrijven in de noordelijke provincies in de regio Groningen, waaronder de Eemshaven;
2. Dit bedrag te dekken uit de begroting van het programma Eemshaven + voor de jaren 2026 t/m 2029 (€ 12.500 incidenteel per jaar).

Generieke verhaalsovereenkomst Nadeelcompensatie gemeente Het Hogeland en NCG

1. Een generieke verhaalsovereenkomst Nadeelcompensatie met de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) te sluiten ten behoeve van toekomstige aanvragen om omgevingsvergunningen voor het versterken van bouwwerken, sloop-/nieuwbouw voor het realiseren van tijdelijke woningen.

Voortgangsrapportage RES 3.0

1. Kennis te nemen van de aanbiedingsbrief en voortgangsrapportage RES 3.0 Groningen en de voortgangsrapportage inclusief persbericht en begeleidende memo ter kennisgeving aan te bieden aan de raad.

Leden van het college zijn aanwezig bij de volgende activiteiten (3 juni t/m 11 juni 2025):

• Vrijdag 6 juni: Burgemeester Henk Jan Bolding.
Opening Garnalenparty met toespraak door burgemeester Bolding
Visserijmuseum, Reitdiepskade 11,  9974 PJ Zoutkamp
15.15 uur

• Maandag 9 juni: Burgemeester Henk Jan Bolding.
Ontvangst Garnalenkoningin
Zoutkamp, Keet st. Vlaggetjesdag nabij plein restaurant ZK'86-De Boeter
16.00 uur 

• Dinsdag 10 juni: Wethouder Karen Hansems.
Felicitatiebezoek 100-jarige, mevrouw M. van Dam-Hoeksema
Het Spijslokaal Warffum Oosterkerkpad 3, 9989 AH Warffum
15:45 uur

• Woensdag 11 juni: Wethouder van Keijzerswaard.
Starthandeling werkzaamheden Molenweg Bedum en Openingshandeling werkzaamheden Boterdiep Zz door wethouder van Keijzerswaard
Bedum, Hotel gemeentehuis, Grotestraat 2, 9781 HC Bedum
11.00 uur 

• Donderdag 12 juni: Burgemeester Henk Jan Bolding.
Uitreiking Vakland Impact Bokaal door burgemeester Bolding
Wieshoes, Westervalge 5a, 9989 EB Warffum
16.45 uur 

• Vrijdag 13 juni: Wethouder Karen Hansems.
Feestelijke afsluiting van de pilot Tijd voor Toekomst
Uithuizen, Raadzaal
12.00 uur 

• Zaterdag 14 juni: Burgemeester Henk Jan Bolding.
Regionale Veteranen-dag Het Hogeland en Westerkwartier
Veteranenperkje, Ringeweerstraat in Uithuizen
13.00 uur

• Zaterdag 14 juni: Burgemeester Henk Jan Bolding
Regionale Veteranen-dag Het Hogeland en Westerkwartier
MFC de Meeden
Burg. Van Barneveldweg 23 te Aduard
14.30 uur 

• Dinsdag 17 juni: Burgemeester Henk Jan Bolding.
Felicitatiebezoek 60-jarig huwelijksjubileum familie Lanenga
De Vennen 27, 9967 PC Eenrum
10.30 uur

• Dinsdag 17 juni: Burgemeester Henk Jan Bolding
Felicitatiebezoek 65-jarig huwelijk familie Nienhuis
Handerweg 3, 9967 TC Eenrum
11.30 uur