Verkeersbeleid

Hoe komen we tot slim geregeld verkeer en vervoer in Het Hogeland? Daarover gaat het programma ’Mobiliteit in Het Hogeland’. Je kunt er nu op reageren.

Over het Mobiliteitsprogramma

De belangrijkste punten in dit programma zijn:

  • goede bereikbaarheid van bedrijven en mensen
  • beschikbaar vervoer voor iedereen
  • meer aandacht voor fietsen en wandelen
  • verkeersveiligheid
  • duurzaamheid

Voor fietsers en wandelaars willen we zorgen voor een beter netwerk van fiets- en wandelpaden. We zetten in op toegankelijk openbaar vervoer voor iedereen. En op andere duurzame manieren van vervoer zoals deelauto's en elektrisch rijden. Parkeren willen we slim organiseren zodat het wonen en leven in de dorpscentra en woonwijken weer meer centraal staat. En het gemotoriseerd verkeer moet zo weinig mogelijk overlast geven voor de omgeving.

Je kunt het hele mobiliteitsprogramma met afbeeldingen en tabellen lezen als pdf. Of de tekstversie lezen.

Tot en met 11 april 2023 kun je het Mobiliteitsprogramma ook bekijken in het gemeentehuis in Leens (R. Ritzemastraat 2), Winsum (Hoofdstraat W. 70) en Uithuizen (Hoofdstraat-West. 1)

Reageren

Van 28 februari tot en met 11 april 2023 kun je reageren op het Mobiliteitsprogramma. Stuur je reactie per e-mail naar mobiliteit@hethogeland.nl. Of schriftelijk naar gemeente Het Hogeland, Postbus 26, 9980 AA Uithuizen. Wij bekijken alle ingekomen reacties en passen het plan aan als dat nodig is. Uiteindelijk vragen we de gemeenteraad akkoord te gaan met het definitieve programma.

Samen met inwoners

Het Mobiliteitsprogramma heette eerder Mobiliteitsvisie. Inwoners van Het Hogeland hebben meegedacht over de visie. Op sociale media plaatste de gemeente stellingen waarop inwoners hebben gereageerd. Bijvoorbeeld over snellere busverbindingen door bussen om dorpskernen heen te laten rijden in plaats van erdoor. En over dingen als verkeersdrempels, versmallingen, landbouwverkeer door de dorpen en deelauto’s.