Sinds begin november 2022 wonen in Winsum en Uithuizen 500 Afghanen in tijdelijke woningen. Deze staan bij bedrijventerrein Het Aanleg in Winsum en bij zwembad De Dinge in Uithuizen. De woningen blijven daar 2 jaar staan.

Ook voor andere vluchtelingen

De gemeente zet de tijdelijk woningen in Winsum en Uithuizen ook in voor gezinshereniging van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Want de uitstroom van Afghanen gaat sneller dan verwacht. De tijdelijke woningen zijn tot november 2024 beschikbaar. De mensen die er wonen blijven daar tot zij kunnen verhuizen naar een eigen woning. Dat kan ook buiten de gemeente zijn.

Over de opvang

De vluchtelingen in Winsum en Uithuizen wonen 2 jaar in containerwoningen. Ze wonen daar zelfstandig, met begeleiding van het COA. Ze krijgen leefgeld zodat ze zelf boodschappen kunnen doen en koken in gezamenlijke ruimtes. Het COA gaat lessen verzorgen over de Nederlandse taal en cultuur. En ze krijgen persoonlijke begeleiding en hulp bij het zoeken van werk in onze gemeente. Zo bouwen de vluchtelingen in Nederland een nieuw bestaan op.

De mensen houden hun eigen omgeving en huis schoon en de kinderen gaan naar school. Beide opvangplaatsen hebben een receptie en 24-uurs beveiliging. Het COA gebruikt huisregels en gedragsregels en er een is klachtenregistratie.

Buurtbewoners denken mee

De gemeente en het COA hebben direct contact met bewoners in de buurt van de opvangplekken. Zij geven tips en ideeën over bijvoorbeeld uitzicht, geluid, privacy, verlichting en verkeer. Ook denken zij mee over veiligheid en het voorkomen van overlast. Het COA heeft een vaste groep mensen samengesteld waarmee ze regelmatig de opvang bespreken. Zo kunnen ze op tijd reageren op dingen die in en rond de opvang gebeuren. In deze bespreekgroep zitten buurtbewoners, de locatiemanager van het COA, een wijkagent en de gemeente.

Organisaties helpen mee

De gemeente en het COA werken samen met sportverenigingen, dorpsverenigingen, kerken en andere organisaties. Samen bedenken we activiteiten voor de vluchtelingen zodat ze beter kunnen inburgeren. Wil jouw organisatie daar ook aan meehelpen? Stuur dan een e-mail naar m.waterman@hethogeland.nl met daarin je naam, adres en telefoonnummer. En geef daarbij aan of je in Winsum of Uithuizen wilt meedenken. Dan krijg je voor het eerstvolgende overleg een uitnodiging. 

Prettig en veilig samenleven

De mensen in de tijdelijke opvang zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen net als iedereen. Ze moeten zich wel aan huisregels houden. Is er iets dringends aan de hand? Dan kun je 24 uur per dag bellen met het COA op telefoonnummer 088 - 715 70 00.

Filmpjes

Opvangplek Winsum

In Winsum is 1 van de vroegere voetbalvelden van Viboa ingericht als opvangplek. Het gaat om het terrein achter kringloopwinkel Dorcas.

Opvangplek Winsum (lijstweergave)

In Winsum is 1 van de vroegere voetbalvelden van Viboa ingericht als opvangplek. Het gaat om het terrein achter kringloopwinkel Dorcas.

Gebied waar de tijdelijke woningen komen

De woningen komen rondom een open plek in het midden te staan. Bij de ingang komen kantoren, wasruimte, beveiliging en leslokalen. Er zal 24 uur per dag bewaking zijn.

Toegang

Via een wandelpad kunnen bewoners vanaf het terrein naar het dorp gaan. Ook het bruggetje achter het terrein is hersteld. Medewerkers van het COA en hulporganisaties kunnen via de Schouwerzijlsterweg naar de opvangplaats rijden.

Opvangplek Uithuizen

In Uithuizen staan tijdelijke woningen op het terrein naast de tennisvereniging en het zwembad. Deze plek wordt in de toekomst ook gebruikt voor de bouw van wisselwoningen. Dat zijn tijdelijke woningen voor inwoners van wie het huis versterkt wordt.

Opvangplek Uithuizen (lijstweergave)

In Uithuizen staan tijdelijke woningen op het terrein naast de tennisvereniging en het zwembad. Deze plek in de toekomst ook gebruikt voor de bouw van wisselwoningen. Dat zijn tijdelijke woningen voor inwoners van wie het huis versterkt wordt.

Gebied waar de tijdelijke woningen komen

De woningen komen rondom een open plek in het midden te staan. Bij de ingang komen kantoren, wasruimte, beveiliging en leslokalen. Er zal 24 uur per dag bewaking zijn.