Gratis met bus en trein

Met een laag inkomen en weinig spaargeld mag je een Meedoen Pas aanvragen. Voor jezelf en voor je gezin. Daarmee kun je gratis reizen met het OV in Groningen. Dat kan in het weekend de hele dag en op werkdagen in de daluren. Elke Meedoen Pas staat op naam en kost € 7,50.

Zo werkt het

De Meedoen Pas is een OV-chipkaart op naam. Voor elke pas betaal je € 7,50. Je kunt het voor jezelf aanvragen en voor gezinsleden vanaf 12 jaar. Aanvragen doe je met je DigiD en betalen kan met iDEAL. Binnen 3 weken krijg je de bestelling thuis gestuurd. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via de website van DigiD.

Wanneer gratis reizen

  • In bussen van Qbuzz en treinen van Arriva in Groningen.
  • Tot 1 juli 2022.
  • Op zaterdag en zondag de hele dag.
  • Op werkdagen in de bus voor 7.00 uur en na 9.00 uur.
  • Op werkdagen in de trein voor 6.30 uur en na 9.00 uur.
  • Kinderen tot 12 jaar kunnen altijd gratis meereizen met een ouder.

Reis met een mondkapje op

Door de coronacrisis moet je in bus en trein een mondkapje dragen. Kinderen jonger dan 13 jaar hoeven dat niet. Deze regels gelden sinds 1 juni 2020. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Meedoen Pas kwijt?

Je mag dan met hetzelfde formulier weer een Meedoen Pas aanvragen. Dit kost wel meer dan de 1e pas. Je betaalt € 15,- in plaats van € 7,50.

Dit zijn de regels

Je staat ingeschreven op een adres in de gemeente Het Hogeland. Verder mag je inkomen niet te hoog zijn. Ook mag je niet teveel spaargeld of dure spullen hebben. Hieronder staat hoeveel precies. Alle bedragen zijn netto.

Zoveel geld mag je hebben

Jouw huishoudenInkomen per maandSpaargeld en waarde spullen
Ik woon alleen€ 1.230,00€ 6.295,-
Ik woon alleen met kinderen€ 1.230,00€ 12.590,-
Ik ben getrouwd of woon samen€ 1.757,00€ 12.590,-

Wat telt mee als inkomen?

Bijvoorbeeld salaris, alimentatie, AOW of een teruggave van de Belastingdienst. Inkomen voor een bepaald doel telt niet mee. Denk aan toeslagen van de Belastingdienst of kinderbijslag.

Regels Arriva

De Meedoen Pas is een product van Arriva. Als je een Meedoen Pas hebt dan gelden hun regels voor het gebruik (pdf) en privacy policy (pdf).

Informatie en hulp

Kom je er niet uit met de aanvraag? Bel ons dan op het algemene telefoonnummer. We helpen je graag.