12 april 2024

Beschermde vogels verhuisd naar nieuwe plek in Winsum

Een groep beschermde sternen heeft eindelijk een nieuwe broedplek gekregen. Ze broedden de afgelopen jaren op het dak van seniorencomplex Floraborg in Winsum. Helaas vielen ze daar de bewoners te vaak lastig. Als oplossing is er nu een speciaal drijvend platform voor de vogels gemaakt in het Winsumerdiep.

Samen opgelost

Het was lang onduidelijk wie er verantwoordelijk was voor dit probleem. Het gebouw is van de woningstichting en de provincie gaat over beschermde diersoorten. Zonder officiële rol begon de gemeente samen met de andere partijen naar een oplossing te zoeken. Door deze goede samenwerking zijn er nu netten op de daken gemaakt. En de vogels kunnen verder broeden op een drijvend platform in het Winsumerdiep. Het platform is zo gemaakt dat de vogels zich er thuis en veilig voelen.

Bewoners tevreden

De bewoners van Floraborg en buurtbewoners zijn erg blij met deze oplossing. Ze kunnen nu weer normaal hun buitenruimte gebruiken. En om dit te vieren ging wethouder Stefan van Keijzerswaard op bezoek. Mét een stapel cupcakes in de vorm van vogelnestjes, van Juffrouw Taart uit Winsum. Dat werd erg gewaardeerd, want het heeft allemaal lang geduurd.