Stemmen/stempassen

Stempas

U krijgt begin maart 2021 een stempas toegestuurd als u:

 • de Nederlandse nationaliteit hebt;
 • 18 jaar of ouder bent op 17 maart 2021;
 • op 1 februari 2021 staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen;
 • niet van het kiesrecht bent uitgesloten.

De gemeente stuurt de stempas naar het adres waar u op 1 februari 2021 staat ingeschreven.

Stempas kwijt of beschadigd

Vraag uiterlijk vrijdag 12 maart 2021, 17.00 uur een vervangende stempas aan. U kunt het online regelen met uw DigiD inlogcode.

Liever persoonlijk aanvragen? Dat kan in het gemeentehuis tijdens de openingstijden. Als u het persoonlijk aanvraagt moet u uw identiteitsbewijs meenemen.

Stemmen in een andere gemeente

Wilt u in een andere gemeente dan uw woongemeente stemmen? Dat kan met een kiezerspas. Een kiezerspas vraagt u online aan met uw DigiD inlogcode. Vraag het uiterlijk vrijdag 12 maart 2021, 17.00 uur aan.

  Liever persoonlijk aanvragen? Dat kan in het gemeentehuis tijdens de openingstijden. Als u het persoonlijk aanvraagt moet u een geldig identiteitsbewijs meenemen.

  Hoe u moet stemmen

  Neem uw stempas en uw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs mee naar het stembureau. Op de dag van stemming mag het identiteitsbewijs maximaal 5 jaar zijn verlopen. In het stembureau gaat het als volgt:

  1. In het stemlokaal geeft u uw stempas aan de voorzitter.
  2. De voorzitter vraagt naar uw identiteitsbewijs.
  3. U krijgt een stembiljet en potlood.
  4. Ga naar het stemhokje. Daar kleurt u het vakje voor de naam van de kandidaat van uw keuze rood.
  5. Vouw het stembiljet dicht zodat uw keuze niet zichtbaar is. Stop het stembiljet in de stembus. Het potlood neemt u mee.

  Let op: Als u meerdere rondjes inkleurt of een andere kleur dan rood gebruikt dan is uw stem niet geldig. Heeft u het verkeerde rondje rood gekleurd? U kunt 1 keer een nieuw stembiljet vragen voordat u het stembiljet in de stembus stopt.

  Blanco stemmen

  U kunt blanco stemmen door geen rondje rood te kleuren. Blanco stemmen hebben geen invloed op de verkiezingsuitslag. Wel tellen ze mee in het opkomstpercentage van de verkiezing.

  Hulp nodig?

  Kunt u door een lichamelijke beperking niet zelf uw stembiljet invullen? Dan kunt u hulp krijgen. Vraag het aan de voorzitter van het stembureau.

  Op wie u kunt stemmen

  • Zodra de Kiesraad de kandidatenlijsten heeft vastgesteld leest u hier op wie u kunt stemmen. U kunt al wel de Stemwijzer gebruiken. Aan de hand van 30 stellingen vergelijkt u uw standpunt met die van de politieke partijen.
  • U krijgt in de week voor de verkiezingen ook een kandidatenlijst in uw brievenbus.
  • Voor blinden en slechtzienden is er bij de receptie in Uithuizen en Winsum een kandidatenlijst in braille en in grootschrift.

  Eerdere verkiezingsuitslagen kunt u vinden in de databank verkiezingsuitslagen.