Iedereen kan een praktijkopleiding volgen via het project Noorderhuizen. Door tegelijk te leren en te werken ontwikkelt u zich in hout- of metaalbewerking. Daarmee heeft u meer kans op een baan. Werkplein Ability en Noorderpoort werken hiervoor samen.

Zo werkt het

Het begint met een voorbereiding van maximaal 16 weken. Dan kijken we of hout- of metaalbewerking iets voor u is. Ook leert u een aantal belangrijke dingen zoals bijvoorbeeld technisch inzicht en veiligheid. Na de voorbereiding kunt u een opleiding doen van Noorderpoort bij Werkplein Ability in Uithuizen.

De opleidingen

 • Houtbewerking:
  • Assistent bouwen, wonen en onderhoud, niveau 1 (1 jaar)
  • Timmerman, niveau 2 (2 jaar)
 • Metaalbewerking:
  • Assistent installatie- en constructietechniek, niveau 1 (1 jaar)
  • Constructiewerker, niveau 2 (2 jaar)
  • Lassen MIG-MAG, niveau 1 of 2 

Naast uw opleiding haalt u ook het veiligheidscertificaat (VCA). Dit certificaat heeft u nodig om veilig in de bouw of techniek te kunnen werken.

Wanneer en waar

De praktijkdagen zijn op maandag, dinsdag en woensdag. Donderdag is de lesdag. Allebei op de locatie van Werkplein Ability in Uithuizen.

Informatie voor leerbedrijven

Bent u een leerbedrijf voor een entree opleiding of een mbo2-opleiding? Dan is Noorderhuizen misschien ook interessant voor u. Na het opstellen van een praktijkovereenkomst draait een deelnemer mee in uw bedrijf en gaat 1 dag in de week naar school. 

Kosten en subsidies

Iedere deelnemer volgt een voortraject. De kosten daarvan worden betaald uit opleidingsbudget van Werk in Zicht. De kosten van de opleidingen kunt u vinden op de website van Noorderpoort. Hier komen de kosten van boeken en eventuele reiskosten nog bij. Deelnemers met een uitkering krijgen deze kosten vaak vergoed door hun gemeente.

Subsidies

Leidt u een deelnemer op? Dan is er een subsidieregeling praktijkleren van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het gaat om een subsidie die bijdraagt aan de kosten die u maakt. Dit is maximaal € 2.700 per praktijk- of werkleerplaats. Uw bedrijf krijgt zo beter opgeleid personeel en de deelnemer is beter voorbereid op de arbeidsmarkt.

Het UWV biedt verschillende voordelen en regelingen wanneer u een werknemer met een uitkering of een afstand tot de arbeidsmarkt aanneemt. Bijvoorbeeld een subsidie bij een proefplaatsing, loonkostenvoordeel of een mobiliteitsbonus.

Meer informatie

Stuur het formulier in of bel ons op het algemene telefoonnummer. Mailen kan ook: noorderhuizen@hethogeland.nl.