Dorpse gevels

10 gouden regels die we gebruiken bij de beoordeling van subsidieaanvragen voor verbetering van winkelpanden. Niet alle regels zijn voor alle gevels van toepassing.

  1. Gevel tot de grond: Het gevelmateriaal verbindt het bovenste en onderste deel van de gevel tot 1 geheel. Er is een duidelijke beƫindiging van de gevel aan de onderzijde, onder een pui zit altijd een plint.
  2. Dorpse maat leesbaar maken: Bij samenvoeging van panden of luifels blijven de verschillende panden afzonderlijk herkenbaar. Zijn de panden al samengevoegd, herstel dan ritme, schaal en maat in de gevel zoals het oorspronkelijk was.
  3. Luifelbeleid: Breng geen nieuwe vaste luifels aan. Verwijder bestaande luifels tenzij ze deel uitmaken van de oorspronkelijke gevel. Luifels doorbreken de verticale samenhang van een pand. Zorg dat markiezen en zonneschermen op de breedte van de gevelopening passen.
  4. Losse letters en borden: Losse letters op de gevel en naamborden hebben bij voorkeur standaard afmetingen. Het dorpse straatbeeld wordt niet overstraald door reclame-uitingen.
  5. Waardevolle details: Koester elementen zoals bijzondere metselwerkverbanden, ornamenten en plastische details. Door historisch onderzoek kunnen waardevolle details in beeld komen. Voor het dorpsbeeld en het pand is het goed om de gevel te herstellen door originele details terug te brengen.
  6. Zichtbaar interieur: De ramen in de gevel zijn niet afgeplakt of geblindeerd.
  7. Elk pand een eigen gezicht: Bij een pand met meerdere winkels op de begane grond zijn de etalages op elkaar afgestemd. De uitstraling van het pand als geheel is het uitgangspunt, de onderlinge verschillen zijn minimaal.
  8. Uitstallingen gezoneerd: Stal producten en reclameborden alleen binnen uitstallingszones. Reclame-uitingen als beachflags, vlaggen en banieren zijn niet toegestaan. Meubilair straalt eenheid uit.
  9. Sfeervol in het donker: Bijzondere gevelelementen kunnen worden aangelicht met spots en strijklicht. Etalages kunnen ook na sluitingstijd verlicht blijven. Letters op de gevels mogen subtiel aangelicht worden met bijvoorbeeld achterlicht.
  10. Overhoekse oriƫntatie versterken: Hoekpanden hebben twee voorgevels met ramen in beide gevels.

Meer informatie

Bekijk het boekwerk Dorpse gevels (PDF, 7MB). 

Het boekwerk is geschreven voor het centrum van Uithuizen, maar geldt ook voor de centra van Bedum en Leens.