Marnewaard

In Marnewaard, op de kruising van de Strandweg en de N361, is een tijdelijke opvangplaats voor vluchtelingen. Daarmee willen we voorkomen dat vluchtelingen buiten de hekken van het asielzoekerscentrum in Ter Apel blijven wachten op hun registratie.

Tijdelijk verblijf

Marnewaard blijft 6 maanden open als opvangplaats. De eerste vluchtelingen zijn er op 10 september 2022 aangekomen. Vluchtelingen wachten daar totdat ze zich kunnen laten registreren in Ter Apel. Ze blijven 2 tot maximaal 7 dagen in de Marnewaard. Op de dag van hun registratie gaan ze met een bus terug naar Ter Apel. Na de registratie verhuizen ze naar andere opvangplaatsen in Nederland. 
 

Opvangplaats Marnewaard

De tijdelijke opvangplaats staat bij de kruising van de Strandweg en de N361, tegenover de Willem Lodewijk Kazerne. Voor de bewoners van de opvangplaats is tijdelijk een loopbrug over de N361 geplaatst. Zo kunnen de mensen veilig naar de bushalte lopen.

Opvangplaats Marnewaard (lijstweergave)

De tijdelijke opvangplaats staat bij de kruising van de Strandweg en de N361, tegenover de Willem Lodewijk Kazerne. Voor de bewoners van de opvangplaats is tijdelijk een loopbrug over de N361 geplaatst. Zo kunnen de mensen veilig naar de bushalte lopen.

Tijdelijke opvangplaats Marnewaard

De mensen

In Marnewaard komen alleen volwassenen; alleenstaanden en gezinnen. Minderjarige alleenstaande asielzoekers krijgen een andere opvangplaats. Er is plek voor 500 mensen. In noodgevallen kunnen dat er 700 worden. Voor opvang van meer dan 500 mensen moet burgemeester Henk Jan Bolding eerst toestemming geven.

De opvang

Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) is verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen in Marnewaard. Mensen krijgen er een bed, bad, brood en medische verzorging. Bewoners krijgen van het COA informatie over Nederlandse leefregels en veiligheid. Het terrein wordt steeds bewaakt, door bewakers en via cameratoezicht. Er is een huisregel dat mensen tussen 22.00 en 07.00 uur op het terrein zijn. Een huisregel heeft trouwens geen wettelijke status. Dat betekent dat de huisregel geen verplichting is.

Veiligheid

(Bijgewerkt op 19 oktober 2022) Gemeente, politie en COA hebben met Dorpsbelangen Zoutkamp en Vierhuizen de volgende afspraken gemaakt:

1. Boa's

Boa’s zijn op drukke winkeltijden in het centrum van Zoutkamp. Ze hebben met alle winkeliers kennis gemaakt en het directe telefoonnummer doorgegeven.

2. Betere informatie

Er komt verbeterde informatie aan bewoners van de Marnewaard. Die informatie gaat over veilige verkeersroutes, wildplassen in de berm, afval achterlaten, betreden andermans eigendommen, verbod op drugs/openbaar gebruik van alcohol en maximale groepsgrootte van 4 personen in winkels. De Spar denkt mee over de uitbreiding van informatie.

3. Verlichting 

De gemeente gaat samen met het COA bekijken of en hoe de verlichting op de Marnewaard kan worden aangepast 

4. Openbare toiletten

Er komen dixies in Vierhuizen, halverwege de Strandweg en vlakbij het centrum van Zoutkamp.

5. Winkel

Sinds 19 oktober 2022 is er een winkeltje op Marnewaard. Bewoners kunnen er frisdrank, snacks, sigaretten, verzorgingsproducten en simkaarten kopen. De winkel is elke dag open van 10.00 tot 11.30 uur, behalve op zondag. Als het nodig is worden de openingstijden uitgebreid.

6. Inloopavond

Op 24 oktober 2022 was er een inloopavond voor inwoners van Zoutkamp en omgeving. De inwoners gingen in gesprek met de gemeente, het COA en de politie.

Meldingen en vragen

  • Centraal telefoonnummer voor meldingen en vragen: 06 - 252 978 71. Het COA zorgt dat dit nummer bereikbaar is. Bel je naar dit nummer dan belt een COA-medewerker je zo snel mogelijk terug.
  • Heb je schade aan persoonlijke spullen en is deze schade veroorzaakt door bewoners van Marnewaard? Stuur dan een e-mail naar verzekeringen@hethogeland.nl. Wij nemen contact met je op en handelen de schade af.
  • Is er politie nodig? Bel dan het algemene nummer: 0900 - 8844. Bel bij spoed altijd 112.