Op deze pagina:

In het Lokaal Programmaplan Kop op ’t Hogeland beschrijven wij plannen en projecten die ervoor moeten zorgen dat inwoners gelukkig kunnen wonen, werken en leven in onze gemeente. We krijgen daarvoor steun van het Nationaal Programma Groningen.

Over het plan

Het Nationaal Programma Groningen (NPG) is een idee van het Rijk. We krijgen als gemeente geld voor projecten. Maar het Rijk wil ook dat er in de gemeente wordt meegedacht over verbeteringen. Die kans pakken wij graag als gemeente. Het Hogeland moet voor alle inwoners een fijne plek worden. Een plek om te zijn én te blijven. Met het Lokaal Programmaplan ondersteunen wij ideeën en plannen om dit samen voor elkaar te krijgen.

In ons Lokaal Programmaplan hebben we 6 onderwerpen bepaald:

 • Toekomstbestendige bedrijvigheid
  We werken aan een gezonde economie.
 • Wonen & Leven op de Wierden
  We willen een prettige leefomgeving.
 • Zorgen voor & met elkaar
  We willen dat alle inwoners gezond blijven.
 • Het Hogeland goed verbonden
  We zetten ons in voor een goede bereikbaarheid.
 • Leven Lang Ontwikkelen
  We ontwikkelen kennis en vakmanschap.
 • Pronkjewailen op ’t Hoogelaand
  We zijn trots op onze omgeving en natuur.

Meer weten? Bekijk dan deze animaties en video's op YouTube. Of lees de complete tekst van het plan.

Projecten

Er zijn veel plannen en ideeën voor Het Hogeland. Voordat een plan geld krijgt moeten er eerst een aantal stappen genomen worden. Na goedkeuring van Nationaal Programma Groningen en de gemeenteraad krijgen zij geld.

Vakland Het Hogeland

Het is belangrijk om goed opgeleid te zijn voor het werk dat je gaat doen of al doet. Leren stopt niet als je klaar bent met school. Iedereen moet zich blijven ontwikkelen. Vakland Het Hogeland wil inwoners daarbij helpen. Op 3 plekken in onze gemeente komt een Praktijk-, Leer- en Ontwikkelcentrum (PLOC). Hier leren mensen wat zij nodig hebben voor hun (vrijwilligers-)werk.

Bekijk het filmpje over Vakland Het Hogeland

Waterwerken Zoutkamp

Dit project heeft 2 doelen. Het moet Zoutkamp beschermen tegen het water en het moet leiden tot meer toerisme in het gebied. Het gemaal in het dorp moet gerepareerd en opnieuw gebouwd worden. Het teveel aan regenwater kan dan slimmer en sneller afgevoerd worden naar het Lauwersmeer. Voor meer toerisme worden er fiets- en wandelpaden aangelegd en komen er nieuwe mogelijkheden om aan te meren.

Bekijk het filmpje over Waterwerken Zoutkamp

Boerderij Enne Jans Heerd

Deze monumentale boerderij moet samen met de wierde Maarhuizen een openbare plek worden waar je cultuur en natuur kunt beleven. Denk daarbij aan een podium voor kunst en cultuur en ruimte voor onderwijsinstellingen om les te geven. Stichting Enne Jans Heerd en Staatsbosbeheer zijn met dit project bezig.

Bekijk het filmpje over Enne Jans Heerd

Centrumplan Leens

Bekijk de projectpagina van centrumplan Leens

In de planning

Er zijn nog genoeg ideeën om Het Hogeland verder te verbeteren. We zijn onder andere bezig met het Wereld Erfgoed Centrum (WEC).

'No-regret' projecten

Dit zijn projecten die in het begin geld hebben gekregen zonder alle stappen. Je leest er meer over in het hoofdstuk Uitvoering van het Lokaal Programmaplan

Over Nationaal Programma Groningen (NPG)

NPG is een samenwerking van het Rijk, de provincie en gemeenten. Het heeft een looptijd van 10 jaar en duurt tot 2030. Het Rijk heeft 1,15 miljard euro als startkapitaal gegeven. Daarnaast zoekt NPG ook naar extra geld om zoveel mogelijk projecten te kunnen starten.

Al dat geld willen we goed uitgeven. Het bestuur van NPG besluit welke projecten steun krijgen.  Elk jaar wordt door een onafhankelijke partij onderzocht of zij hun werk goed gedaan hebben.

Meer kun je lezen op de website van Nationaal Programma Groningen.