Paspoort

Voor het aanvragen van uw paspoort gaat u naar het gemeentehuis. Hiervoor maakt u een afspraak. U betaalt bij het aanvragen. Het paspoort ligt vervolgens na 5 werkdagen voor u klaar in het gemeentehuis waar u de aanvraag hebt gedaan.

Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen.

Aanvragen

Maak een afspraak voor het aanvragen van een paspoort.

Meenemen

U moet het paspoort bij de aanvraag betalen. Verder neemt u mee:

Als u 18 jaar of ouder bent

  • Een pasfoto in kleur, let op de eisen
  • Al uw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze zijn verlopen.

Als u jonger dan 18 jaar bent

  • Een pasfoto in kleur, let op de eisen.
  • Al uw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een geldig identiteitsbewijs van beide ouders of voogden.
  • Toestemmingsformulier aanvraag reisdocument, ingevuld door beide ouders of voogden. Als de ouders of voogden bij de aanvraag aanwezig zijn kunnen ze persoonlijk aan de balie toestemming geven.

Ophalen

U moet uw paspoort zelf ophalen. Dat kan na 5 werkdagen. Als u bij de aanvraag uw mobiele telefoonnummer heeft doorgegeven krijgt u een SMS wanneer uw paspoort klaar ligt. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen.

Kosten en geldigheid

Leeftijd Geldig Prijs Prijs bij spoed
Vanaf 18 jaar 10 jaar € 71,35 € 119,95
Tot 18 jaar 5 jaar € 53,95 € 102,55

Snel nodig

U kunt een spoedaanvraag doen. Hiervoor maakt u een afspraak in Winsum of Uithuizen. Als u voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u uw paspoort in principe de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Reizen met kinderen

Reist u naar het buitenland met een kind waarover u niet het gezag heeft? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben. Ook dit regelt u bij de Marechaussee.Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Reist u met uw kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam, dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. U heeft een bewijs nodig dat u de ouder bent of het ouderlijk gezag hebt. U regelt dit bij de Marechaussee.

Reist u naar het buitenland met een kind waarover u niet het gezag heeft? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben. Ook dit regelt u bij de Marechaussee.

Kwijt of gestolen

Meldt verlies of diefstal van uw paspoort bij de gemeente en vraag direct een nieuw reisdocument aan. Hiervoor maakt u een afspraak.

Wij registreren het kwijtgeraakte paspoort als 'vermist' waardoor het niet meer geldig is. Vervolgens kunt u meteen een nieuw reisdocument aanvragen. Hiervoor gelden de standaard kosten. Neem uw eventuele andere identiteitsdocumenten mee naar de afspraak.

Paspoort teruggevonden

Als uw paspoort na vermissing wordt teruggevonden en ingeleverd bij de gemeente, dan nemen wij het in.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs af. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Kijk voor informatie over voorkomen van identiteitsfraude op de website van de Rijksoverheid. Daar leest u hoe u de kopie veilig kunt maken.