Identiteitskaart

Voor het aanvragen van uw identiteitskaart (ID-kaart) gaat u naar het gemeentehuis. Hiervoor maakt u een afspraak. U betaalt bij het aanvragen, de ID-kaart ligt vervolgens na 5 werkdagen voor u klaar in het gemeentehuis waar u de aanvraag hebt gedaan.

Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en afhalen.

Meenemen

U moet de identiteitskaart bij de aanvraag betalen. Verder neemt u mee:

Als u 12 jaar of ouder bent

  • een pasfoto in kleur, let op de eisen
  • al uw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze zijn verlopen

Als u jonger dan 12 jaar bent

  • een pasfoto in kleur, let op de eisen
  • al uw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze zijn verlopen
  • een geldig identiteitsbewijs van beide ouders of voogden
  • toestemmingsformulier aanvraag reisdocument, ingevuld door beide ouders of voogden. Als de ouders of voogden bij de aanvraag aanwezig zijn kunnen ze persoonlijk aan de balie toestemming geven

Ophalen

Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart zelf ophalen. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen.

Snel nodig

U kunt een spoedaanvraag doen. Hiervoor maakt u een afspraak in Winsum of Uithuizen. Als u voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u uw ID-kaart in principe de volgende werkdag afhalen. Als u uw oude ID-kaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Reizen met kinderen

Reist u met kinderen naar het buitenland? Als het uw kinderen zijn maar u heeft een andere achternaam, of als het niet uw kinderen zijn, kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. U heeft bewijs nodig dat u met de kinderen mag reizen. U regelt het bij de Marechaussee.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs af. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Kijk voor meer informatie over voorkomen van identiteitsfraude op de website van de Rijksoverheid. Daar leest u ook hoe u een veilige kopie kunt maken.

Kosten en geldigheid

Leeftijd Geldig Prijs
Vanaf 18 jaar 10 jaar € 58,30
Vanaf 18 jaar, spoedaanvraag 10 jaar € 108,15
Tot en met 17 jaar 5 jaar € 30,70
Tot en met 17 jaar, spoedaanvraag 5 jaar € 80,55

Kwijt of gestolen

ID-kaart teruggevonden

Als uw ID-kaart wordt teruggevonden en ingeleverd bij de gemeente, dan nemen wij het in. Na een melding van vermissing is de ID-kaart niet meer geldig.