Identiteitskaart

Voor het aanvragen van uw identiteitskaart (ID-kaart) gaat u naar het gemeentehuis. Hiervoor maakt u een afspraak. U betaalt bij het aanvragen, de ID-kaart ligt vervolgens na 5 werkdagen voor u klaar in het gemeentehuis waar u de aanvraag hebt gedaan.

Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en afhalen.

Aanvragen

Maak een afspraak voor het aanvragen van een identiteitskaart.

Meenemen

U moet de identiteitskaart bij de aanvraag betalen. Verder neemt u mee:

Als u 12 jaar of ouder bent

  • Een pasfoto in kleur, let op de eisen
  • Al uw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze zijn verlopen.

Als u jonger dan 12 jaar bent

  • Een pasfoto in kleur, let op de eisen.
  • Al uw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een geldig identiteitsbewijs van beide ouders of voogden.
  • Toestemmingsformulier aanvraag reisdocument, ingevuld door beide ouders of voogden. Als de ouders of voogden bij de aanvraag aanwezig zijn kunnen ze persoonlijk aan de balie toestemming geven.

Ophalen

Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart zelf ophalen. Als u bij de aanvraag uw mobiele telefoonnummer aan ons doorgeeft, dan krijgt u een SMS als de identiteitskaart klaar ligt. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen.

Snel nodig

U kunt een spoedaanvraag doen. Hiervoor maakt u een afspraak in Winsum of Uithuizen. Als u voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u uw ID-kaart in principe de volgende werkdag afhalen. Als u uw oude ID-kaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam, dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. U heeft een bewijs nodig dat u de ouder bent of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het bij de Marechaussee.

Reist u met een kind waarover u niet het gezag heeft naar het buitenland? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben. U regelt het bij de Marechaussee.

Voorkom identiteitsfraude

Geef nooit zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs af. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Kijk voor meer informatie over voorkomen van identiteitsfraude op de website van de Rijksoverheid. Daar leest u ook hoe u een veilige kopie kunt maken.

Kosten en geldigheid

Leeftijd Geldig Prijs Prijs bij spoed
Vanaf 18 jaar 10 jaar € 56,80 € 105,40
Tot en met 17 jaar 5 jaar € 29,95 € 78,55

Kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs meldt u dit bij de gemeente. Hiervoor maakt u een afspraak.

Nadat wij uw document als 'vermist' hebben geregistreerd, is het document niet meer geldig. Vervolgens kunt u een nieuw document aanvragen. Neem daarvoor uw eventuele andere identiteitsdocumenten mee. Voor het aanvragen van een nieuw document gelden de standaard kosten.

Reisdocument teruggevonden

Als uw ID-kaart na vermissing terug wordt gevonden en ingeleverd bij de gemeente, dan nemen wij het document in.