1 juni 2022

Opvang Afghanen in Winsum en Uithuizen

In Winsum en Uithuizen komen nieuwe opvangplekken voor de Afghanen die nu nog in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp verblijven. Zij moeten daar op 1 augustus weg. In Winsum komt een opvangplek achter de kringloopwinkel op bedrijventerrein Het Aanleg. En in Uithuizen achter de tennisbaan bij het zwembad. Op beide plekken komen ongeveer 250 mensen te wonen.

Vooral gezinnen

In Winsum en Uithuizen worden 86 families en 20 alleenstaande mensen opgevangen. Het gaat om 230 vrouwen en 237 mannen. Van deze groep zijn er 173 kinderen jonger dan 12 jaar. In de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar zijn er 57 mensen. Dan zijn er nog 98 mensen tussen de 18 en 30 jaar en 139 mensen ouder dan 30 jaar.

In gesprek met omwonenden

Het college spreekt op 3 juni met omwonenden van het zwembad in Uithuizen en op 7 juni met omwonenden van Het Aanleg. Zij krijgen een stem in het ontwerp en de inrichting van de opvangplek. Ook willen het COA en de gemeente met omwonenden afspraken maken over de leefbaarheid en veiligheid in en rondom de opvangplekken. “Ik hoop dat we goede afspraken kunnen maken over een voor iedereen veilige en leefbare plek”, zegt burgemeester Henk Jan Bolding. “Dat is voor ons een belangrijke ambitie.”

Burgemeester Henk Jan Bolding noemt de nieuwe opvangplekken een maatschappelijke, morele en bestuurlijke verplichting. “We hebben deze mensen zelf naar Nederland gehaald omdat ze in hun eigen land niet meer veilig waren vanwege hun werk voor Nederland.”