11 juli 2022

Wethouder Dijkhuis opent ‘Bibliotheek op school’ op basisschool De Handpalm en overhandigt tweetalig boek op samenwerkingsschool De Leenstertil

Vanochtend opende wethouder Eltjo Dijkhuis de ‘Bibliotheek op school’ op basisschool De Handpalm in Leens. En op samenwerkingsschool De Leenstertil overhandigde hij de theaterboeken ‘Samen sprookjes lezen’. Dit tweetalige boek is voor de Oekraïense leerlingen in de taalklassen op de Leenstertil, de Togtemaarschool in Bedum en Het Hogeland College in Warffum.

De Bibliotheek op school

Met de Bibliotheek op school werken Biblionet Groningen en de gemeente samen met scholen aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid voor kinderen. Zo helpen we de bibliotheken, scholen én gemeenschappen in Het Hogeland. Dijkhuis: “Hiermee moedigen we kinderen aan om meer te lezen. Ze leren ook beter en verstandiger omgaan met internet, sociale media en games.”

Tweetalig kinderboek

Biblionet Groningen stelt 100 exemplaren van het theaterboek ‘Samen sprookjes lezen’ beschikbaar. De boeken zijn voor de leerlingen in de taalklassen. Het boek is geschreven in het Nederlands en in het Oekraïens. In het boek staan 5 sprookjes, waarvan 1 geschreven is vanuit de Oekraïense verteltraditie. De theaterboeken zijn een mooie aanvulling op de lessen in de taalklassen voor Oekraïense leerlingen. Wethouder Eltjo Dijkhuis overhandigde de eerste exemplaren aan directeur Simone Doolaard van SWS De Leenstertil in Leens.

Theaterlezen

Het boek ‘Samen sprookjes lezen’ is geschikt voor theaterlezen. Meerdere lezers krijgen de rol van een persoon uit het verhaal en lezen de teksten hardop voor. De lezers voeren samen een toneelstukje op, zonder podium of voorwerpen te gebruiken. De teksten bestaan voornamelijk uit dialogen, zodat de lezers elkaar steeds afwisselen. Theaterlezen is goed voor het ‘vloeiend lezen’ en het leesplezier.