2 januari 2023

Veelgestelde vragen over Noorderzorg

Noorderzorg Diensten Thuis is failliet verklaard. Hierdoor kan het bedrijf geen huishoudelijke ondersteuning meer leveren. Lees de vragen en antwoorden hierover.

Wat is Wmo?

Wanneer je hulp nodig hebt bij de dagelijkse dingen in en om het huis, dan kun je terecht bij het Sociaal Team van de gemeente. We kijken dan eerst samen naar mogelijke hulp vanuit jouw omgeving. Mocht dat niet genoeg zijn dan kunnen we je hulp geven vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Lees meer over Wmo in Het Hogeland op onze website.

Wat is huishoudelijke ondersteuning?

Inwoners die het nodig hebben, krijgen huishoudelijke ondersteuning. Huishoudelijke ondersteuning is bijvoorbeeld hulp bij het schoonmaken, opruimen of de afwas doen.

Wat is er aan de hand met Noorderzorg?

Bedrijven leveren namens de gemeente huishoudelijke ondersteuning aan inwoners. In Het Hogeland zijn dat 5 bedrijven. Met 1 van die 5 bedrijven, Noorderzorg, gaat het niet goed. Een rechter heeft het bedrijf failliet verklaard. Noorderzorg kan hierdoor helaas geen huishoudelijke ondersteuning meer leveren.

De gemeente heeft met deze 5 bedrijven afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn in een document vastgelegd. 1 van de afspraken gaat bijvoorbeeld over hoeveel geld deze bedrijven krijgen van de gemeente. Noorderzorg en de andere bedrijven zijn akkoord gegaan met deze afspraken. Noorderzorg kan de afspraken niet meer nakomen. Dat lukt de andere bedrijven wel.

Kan de gemeente Noorderzorg niet helpen?

Noorderzorg heeft de gemeente eerder gevraagd om extra geld. De gemeente heeft besloten om geen extra geld te geven. Het is namelijk niet de schuld van de gemeente dat Noorderzorg geen hulp meer kan bieden. De gemeente heeft Noorderzorg wel geholpen door hun rekening sneller te betalen.

Hoeveel inwoners krijgen huishoudelijke ondersteuning via Noorderzorg?

In Het Hogeland gaat het om 380 inwoners.

Wat gebeurt er met deze inwoners?

De eerste 6 weken verandert er niets. Daar zorgt de curator voor. Een curator is iemand die beslissingen neemt over geld, als het met een bedrijf of inwoner niet goed gaat. Na die 6 weken zal een ander bedrijf de huishoudelijke ondersteuning moeten gaan bieden. De gemeente vindt het belangrijk dat deze inwoners de hulp (blijven) krijgen die ze nodig hebben. Daarom werkt de gemeente hard aan een oplossing voor deze 380 inwoners.

Kan het zo zijn dat deze inwoners een tijdje geen hulp krijgen?

De gemeente en de andere bedrijven doen hun uiterste best om voor iedereen zo snel mogelijk huishoudelijke hulp te regelen. Als dit niet lukt, dan kan het zijn dat een inwoner een tijdje geen hulp krijgt. Deze inwoners kunnen buren, familie, vrienden of kennissen vragen om tijdelijk de hulp te bieden die ze nodig hebben. Als er informatie is over een ander bedrijf dat de huishoudelijke ondersteuning kan gaan leveren, dan neemt de gemeente hierover contact met ze op.

Moeten de inwoners bij een ander bedrijf meer betalen dan bij Noorderzorg?

Nee. Want inwoners betalen geen geld aan het bedrijf dat de hulp levert. Wel betalen deze inwoners een eigen bijdrage Wmo. Deze blijft hetzelfde.

Waar kunnen inwoners terecht met vragen?

Inwoners kunnen de gemeente een vraag stellen. Onderaan deze pagina vind je de contactgegevens van de gemeente.