17 november 2022

Update problemen aan De Blink in Uithuizen

De (stank)overlast aan De Blink in Uithuizen is voor een groot deel opgelost.

De lekkage aan de waterleiding is gerepareerd, het water in de havenkom is schoongemaakt en de ergste aanslag is van de traptreden gehaald. De zaagsneden in de bestrating aan de oostzijde zijn ook gerepareerd. Afgelopen maandag zijn de kademuur en traptreden verder schoongemaakt. Het Waterschap heeft op 4 en 10 november watermonsters genomen. Daaruit blijkt dat het water nog niet helemaal schoon is. Daarom hebben wij deze week ook het water “ververst”: er is water vanuit het Boterdiep naar de Blink gebracht. Dit verbetert de situatie op de korte termijn. Voor een blijvende oplossing gaan wij in overleg met het Waterschap.

2 november 2022:

Verschillende oorzaken voor problemen aan De Blink

Sinds ruim een week hangt er een sterke stank rondom het haventje aan De Blink in Uithuizen. De gemeente heeft verschillende meldingen gekregen, is op de hoogte van de problemen en werkt nu aan een oplossing. 

Er lijken verschillende problemen te spelen die hier mogelijk de oorzaak van zijn. Voor een deel zijn de oorzaken nu bekend en kunnen meteen opgelost worden. De rest is nog in onderzoek.

Voor zover nu bekend, spelen er drie problemen aan De Blink. Of deze verband met elkaar hebben of los staan van elkaar, is nog niet helemaal duidelijk. Ten eerste komt er water uit de kademuur. Waterbedrijf Groningen heeft op verzoek van de gemeente op dinsdag 1 november de afsluiter tijdelijk dichtgezet en het lijkt erop dat de waterleiding lek is. Waterbedrijf Groningen lost dat naar verwachting deze week op.

Ten tweede hangt er een sterke stank rondom De Blink. Dit lijkt niet samen te hangen met de lekkage aan de kademuur. Wel zorgt dit water voor een vieze aanslag op de traptreden, die de trap ook glad maakt. Vandaar dat de trap afgezet is. De traptreden worden zo snel als mogelijk schoongemaakt.

Stank mogelijk veroorzaakt door vuil water

De stank heeft mogelijk te maken met het derde probleem: er drijven dode vissen, rottend kroos en andere viezigheid in het water. De dode vissen zijn inmiddels verwijderd en het kroos, de takken, bladeren en eventueel zwerfafval worden deze week uit het water gehaald. Hopelijk lost dit het stankprobleem ook op. Zo niet, moet verder gezocht worden naar de oorzaak. De gemeente gaat in overleg met het Waterschap Noorderzijlvest om voor een permanente oplossing te zorgen voor eventuele problemen die er met de waterkwaliteit zijn.