9 maart 2023

Rol gemeente bij aankoop Joodse eigendommen in oorlog onderzocht

Gemeente Het Hogeland heeft samen met nog 4 Groninger gemeenten onderzoek laten doen naar de rol bij de onteigening van Joodse eigendommen tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoeksrapport is vandaag verschenen.

Rijksuniversiteit Groningen heeft het onderzoek gedaan. Rond 1942 telden de 13 vroegere gemeenten in Het Hogeland 91 Joodse inwoners. Na de oorlog waren dat er nog 2.

Na onderzoek zijn 10 gevallen naar voren gekomen. Die speelden in Leens, Uithuizen en Winsum.

  • 3 gevallen zijn een uiteenzetting van de algemene situatie in die tijd. Zoals anti-Joodse maatregelen, afhandeling van beheer verkocht Joods bezit en afhandeling van beheer onverkocht Joods bezit.
  • 7 gevallen gaan over het handelen van de vroegere gemeenten bij Joodse gebouwen en gronden. Bij 3 van deze 7 gevallen heeft de gemeente (voormalige) gebouwen/gronden verworven van Joodse eigenaren. Volgens het onderzoek is toen formeel gezien juist gehandeld.

De gemeente Het Hogeland is tevreden over het resultaat van het onderzoek. Het laat de situatie van die tijd zien en het noodlot van de Groningse Joden uit de onderzochte gemeenten. Het rapport geeft een goed beeld van  het handelen van de vroegere gemeenten.

Meer informatie