8 september 2023

Reageren op onderzoeksplan voor waterstofnetwerk Groningen 

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Hynetwork Services gaan een landelijk waterstofnetwerk aanleggen. Onderdeel hiervan is het waterstofnetwerk in Groningen. Je kunt tot en met 19 oktober 2023 reageren op het onderzoeksplan. Ook zijn er informatiebijeenkomsten.

Waarom een waterstofnetwerk

In Nederland werken we samen aan een duurzame toekomst. Een belangrijk doel daarbij is de overgang naar een CO2-vrij energiesysteem. Daarin speelt waterstof een onmisbare rol. Waterstof kan namelijk een vervanger zijn van aardgas voor bijvoorbeeld de industrie. Met een waterstofnetwerk wordt het waterstof vervoerd. Door waterstof beter beschikbaar te maken versnellen we met het waterstofnetwerk de overgang naar meer duurzame energie in de regio. Dit waterstofnetwerk verbindt eerst vraag en aanbod van grote gebruikers, zoals de industrie in de Eemshaven en Delfzijl. Huizen en kleinere bedrijven kunnen zich niet aansluiten op dit waterstofnetwerk.

Reageren

Je kunt van 8 september tot en met 19 oktober 2023 reageren op het onderzoeksplan. In dit onderzoeksplan wordt voorgesteld wat er onderzocht wordt en hoe dit gedaan wordt. Op de conceptversie kan iedereen reageren, bijvoorbeeld als je vindt dat er bepaalde milieu-onderwerpen verder onderzocht moeten worden.

Bijeenkomsten

De bijeenkomst in Het Hogeland is op 26 september 2023 van 19.00 tot 21.00 uur in Hotel Ekamper in Roodeschool. Ook in Appingedam, Siddeburen en Veendam zijn informatiebijeenkomsten. 

Meer informatie

Ga naar rvo/waterstofnetwerk-groningen. Daar vind je het onderzoeksplan ‘concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau’. Ook lees je daar meer over de informatiebijeenkomsten en hoe je precies kunt reageren.