1 mei 2023

Energiekosten zwembad Uithuizen omlaag door heatpipes

Gemeente Het Hogeland heeft 44 heatpipes bij zwembad De Dinge in Uithuizen geplaatst om energie en kosten te besparen. Heatpipes zijn glazen buizen die snel warmte kunnen verplaatsen. Op dinsdag 25 april heeft wethouder Stefan van Keijzerswaard de heatpipes in werking gesteld.

Zwembad De Dinge

Zwembad De Dinge is het eerste zwembad in Het Hogeland dat gebruik maakt van heatpipes. Later dit jaar plaatst de gemeente ook heatpipes bij de zwembaden Breede, Winsum en Leens. We zijn gestart bij De Dinge omdat voor deze heatpipes geen werk aan het dak nodig was. Ze zijn op de grond geplaatst.

Waarom heatpipes?

Door de hoge energiekosten hebben de zwembaden moeite om het hoofd boven water te houden. Daarnaast vindt de gemeente het belangrijk om het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas te verminderen. Met de heatpipes worden de energiekosten lager. Heatpipes zijn glazen buizen die snel warmte kunnen verplaatsen. Op het dak en/of op de ligweides komen collectoren. Na aansluiting op de bestaande installatie leveren ze verwarmd water voor het zwembad en de douches. Per paneel besparen we zo ongeveer 300 m3 gas per jaar. De heatpipes vragen weinig elektriciteit, zijn snel te leveren en hebben niet veel onderhoud nodig. Dit in tegenstelling tot warmtepompen. Die zijn minder snel leverbaar en vragen veel elektriciteit en meer onderhoud dan heatpipes. Wethouder Van Keijzerswaard: “Toen bekend werd dat de energieprijzen hard gingen stijgen, hebben we direct actie ondernomen. Dit systeem helpt ons bij het verder verduurzamen van de zwembaden in onze gemeente. Het is een mooie stap in het volledig energieneutraal maken van de zwembaden en levert een enorme kostenbesparing op.”

Wat merken bezoekers van de heatpipes?

Door de heatpipes kan het zwemseizoen worden verlengd. De besturen van de verschillende zwembaden hebben zo meer keuze in de periode van openstelling. De heatpipes in De Dinge kun je nu nog duidelijk zien. Maar er komt nog beplanting omheen. Daardoor is een groot deel van de installatie straks niet meer zichtbaar. Voor de andere zwembaden geldt dat de bezoekers geen of zo weinig mogelijk last zullen hebben van de werkzaamheden.

Fotograaf: Herman Spier