1 juli 2019

Openbare laadpaal aanvragen

Inwoners van Het Hogeland zonder eigen oprit kunnen een laadpaal op een openbare plek aanvragen. De gemeente heeft hiervoor een 'Green Deal' gesloten met provincies Groningen, Drenthe en 21 gemeenten. Er zijn in totaal 1000 openbare laadpalen voor elektrische auto's beschikbaar. Door elektrisch te rijden produceert u minder uitstoot van CO2 en fijnstof en minder geluidsoverlast.

Aanvragen

Een openbare laadpaal vraagt u aan via openbaarladen.nl, bij het bedrijf Allego BV.  Bij welke leverancier u een laadpas aanvraagt, bepaalt u zelf. Wanneer uw verzoek is goedgekeurd, wordt de laadpaal op een plek bij u in de buurt geplaatst. Dit kan ongeveer 15 weken duren. 

De laadpaal is voor algemeen gebruik, ook buurtbewoners en bezoekers kunnen er gebruik van maken. De paal geeft 100% Nederlandse, groene stroom.

Kosten

Het aanvragen en plaatsen is voor u als inwoner gratis. Aan de paal betaalt u 29 cent/kWh. Daar komen de kosten voor het gebruik van uw laadpas nog bij.

Voorwaarden

  • U heeft geen eigen parkeerterrein en moet uw elektrische auto op straat parkeren.
  • U woont in de gemeente Het Hogeland of u werkt minimaal 20 uur per week in deze gemeente.
  • U rijdt of gaat een elektrische auto rijden, die minimaal 50 km elektrisch kan rijden.
  • Binnen loopafstand (ongeveer 250 meter) van uw woon- of werkadres is nog geen openbaar laadpunt aanwezig. Het kan ook zijn dat er wel een openbaar laadpunt aanwezig is, maar dat uit de gegevens blijkt dat een nieuw openbaar laadpunt noodzakelijk is. Geef uw verzoek daarom wel altijd door.

Laadpaal op eigen terrein

Heeft u een eigen parkeerterrein, dan kunt u daarop een laadpunt laten plaatsen. Dit regelt u zelf bij een leverancier van laadpalen. U hoeft dit niet te melden bij de gemeente. U kunt een laadpaal laten plaatsen op uw eigen terrein of op het terrein van de Vereniging van Eigenaren.