17 april 2019

Oorlogsgravenstichting bedankt vertrekkende Consuls Het Hogeland met erespelden

Als dank voor hun werk als Consuls van de Oorlogsgravenstichting in respectievelijk de gemeenten De Marne, Bedum, Eemsmond en Winsum ontvingen Johan de Vries, Henny Bakker-Hamstra, Kees Kruidhof en René van Iterson op woensdag 17 april 2019 erespelden uit handen van Roel Broer, plaatsvervangend algemeen directeur van de Oorlogsgravenstichting. Burgemeester Bolding was hierbij aanwezig.

Wegens de gemeentelijke herindeling nemen de heer De Vries, mevrouw Bakker-Hamstra, de heer Kruidhof en de heer Van Iterson afscheid als consul. In deze rol waren zij de lokale vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting en daarmee verantwoordelijk voor de in- en externe contacten voor het onderhoud van de oorlogsgraven.

Na de gemeentelijke herindeling heeft burgemeester Bolding twee nieuwe consuls aangesteld. Dit zijn Corrie Smits, teamcoach Beheer en Onderhoud en Willy Barsema, medewerkster Beheer en Onderhoud. In de gemeente Het Hogeland liggen 47 Nederlandse oorlogsslachtoffers en 39 geallieerde oorlogsslachtoffers begraven.  

In bijna elke gemeente in Nederland bevindt zich wel een oorlogsgraf. De lokale consuls spelen een belangrijke rol bij het uitoefenen van toezicht en het onderhouden van deze graven. In heel Nederland ondersteunen ongeveer 355 consuls de Oorlogsgravenstichting bij de uitvoering van haar werkzaamheden. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester. 

Over de Oorlogsgravenstichting

Nederland telt 180.000 oorlogsslachtoffers. Daarnaast verzorgt de Stichting 10.000 geallieerde oorlogsgraven. De Oorlogsgravenstichting houdt het offer dat deze mensen brachten in ere door hun graven te onderhouden of hun naam aan te brengen op een monument, hun levensverhalen te registreren en door te geven aan komende generaties. Namens de Nederlandse overheid beheert de Stichting wereldwijd 50.000 Nederlandse oorlogsgraven. 

de vertrekkende Consuls met hun erespelden