13 september 2019

Meer doen met minder afval; leerlingen dragen e-steentje bij tijdens E-waste Race

Kapot mobieltje dat niet meer te repareren is? Computer onherstelbaar kapot? Laat ze ophalen!

Een prehistorisch mobieltje dat nog ergens in een la ligt, een computer die allang vervangen is door een tablet, of een mixer van oma die het niet meer doet en op zolder in een doos ligt. Herkenbaar? En wat moet je ermee? Laten repareren, bijvoorbeeld door Repaircafé Het Hogeland of Repaircafé Uithuizen. Maar wat als dat niet meer kan? Goed nieuws: 16 september 2019 start in onze gemeente de E-waste Race. Daar doen maar liefst 10 scholen uit Het Hogeland aan mee. Tijdens de vier weken die deze race duurt, zamelen de leerlingen van de hoogste drie groepen zo veel mogelijk oude, kapotte elektrische apparaten in. De school die dat het beste doet, wint een leuke prijs.

Thuisservice

Hogelandsters kunnen hun elektrische apparaten die niet meer te repareren zijn, laten ophalen door de leerlingen en zo ook een bijdrage leveren. Afgedankte elektrische apparaten aanmelden kan vanaf 16 september 2019 via www.ewasterace.nl. De inzamelrace start op maandag 23 september 2019.

Op naar die 30 kilo restafval

De E-waste Race sluit aan bij het project “Meer doen met minder afval” van de gemeente Het Hogeland. Gemeente en inwoners ontwikkelen daarin samen manieren om te komen tot minder afval. Het landelijke doel is om in 2025 te komen tot slechts 30 kilo afval per persoon per jaar. Daar horen plastic, blik en drankpakken overigens niet bij: dat wordt er in Het Hogeland bij de afvalverwerking automatisch uitgehaald. Inwoners hoeven daar niets voor te doen. Etensresten en tuinafval, maar ook papier, glas, klein chemisch afval en textiel moeten inwoners wél zelf scheiden. Dat geldt ook voor kapotte elektrisch apparaten, deze moeten ook apart ingeleverd worden om onderdelen te kunnen hergebruiken. Maar dat is nog niet zo bekend als bij de andere afvalsoorten.

E-waste Race maakt recyclen leuk

De E-waste Race is leerzaam en bedoeld om mensen bewust te maken en aan te moedigen om elektrische apparaten apart aan te bieden, om zo waardevolle materialen te kunnen hergebruiken. Bovendien maakt de E-waste Race recyclen leuk en gemakkelijk. Deze E-waste Race is een initiatief van Weee Nederland in samenwerking met Virol en de gemeente Het Hogeland.

Deelnemende scholen

Deze scholen doen mee aan de E-waste race: Basisschool De Handpalm (Leens), SWS De Zoutkamperril (Zoutkamp), De Piramiden (Winsum), NBS De Sterren (Uithuizermeeden), Borgschool (Winsum), De Getijden (Pieterburen), OBS Jensenius de Vries (Warffum), SWS de Dobbe (Roodeschool), OBS Klinkenborg (Kantens) en CBS De Noordkaap (Uithuizermeeden).


Persbericht E-waste Race