26 juni 2019

'Blussende boer Binnema' uit Eenrum koninklijk onderscheiden

Op woensdag 26 juni 2019 reikte burgemeester Henk Jan Bolding een Koninklijke Onderscheiding uit aan Dirk Binnema (49) uit Eenrum. Binnema was 22 jaar lang actief bij de vrijwillige brandweer van de gemeente De Marne. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Binnema trad op 1 januari 1995 als brandwacht toe tot het korps. Hij werd daarna achtereenvolgens bevelvoerder, studeerde voor brandmeester en werd uiteindelijk brandweerinstructeur. Vlak voordat hij afscheid van het korps nam, bekwaamde hij zich als Verkenner Gevaarlijke Stoffen.

Dirk Binnema is eigenaar van een agrarisch bedrijf. Dat bleek steeds moeilijker te combineren met zijn werkzaamheden voor het brandweerkorps. Hij besloot daarom per 1 januari van dit jaar af te zwaaien als brandweerman.

De Eenrumer blijft na zijn brandweerloopbaan wel op andere terreinen maatschappelijk actief. Hij is bestuurslid van de Rabobank, EHBO’er en actief binnen de Vereniging Pieterburen.

Burgemeester Henk Jan Bolding roemde in zijn toespraak de kwaliteiten van Binnema: “Een brandweerman die uit het juiste hout is gesneden. Loyaal aan zijn korps, loyaal aan zijn collega’s, loyaal aan de omgeving waarin hij elk moment ingezet zou kunnen worden.”

“In Den Haag is, binnen de beslotenheid van een Koninklijk vertrek, overwogen dat die Blussende Boer Binnema uit het verre Groningse Eenrum een opmerkelijke staat van dienst heeft. Een staat van dienst die de toekenning van een Koninklijk Onderscheiding zeker rechtvaardigt”, stelde Bolding.