21 mei 2021

College wil NPG-geld aanvragen voor ontwikkelplan Leens

Het college van burgemeester en wethouders wil € 1.583.992,- aanvragen bij Nationaal Programma Groningen voor het ontwikkelplan centrum Leens.

Het college stelde de raad op 9 juni 2021 voor om in te stemmen met de aanvraag. De raad ging akkoord. In juli vraagt het college de bijdrage aan bij het NPG. Dan is de NPG aan zet. Na akkoord van de NPG kan de uitvoering van het ontwikkelplan voor het centrum van Leens van start gaan.

Gezamenlijk plan

Ondernemers en verenigingen uit Leens hebben samen een nieuw plan voor het centrum van Leens gemaakt. In de detailhandelsvisie, die vorig jaar is vastgesteld, werden zij uitgedaagd om met een ontwikkelplan te komen. Dat ontwikkelplan ligt er nu. De gemeente hoopt met de gevraagde bijdrage Leens een mooie ‘plus’ te kunnen geven.

Centrumfunctie

Leens heeft een centrumfunctie voor veel omliggende dorpen. De beide supermarktketens zien de mogelijkheden in Leens. Zij verbeteren hun panden. Met het geld uit het NPG kan nog meer worden bereikt. Winkels komen dichter bij elkaar en de openbare ruimte wordt aantrekkelijker voor inwoners en bezoekers. Het oude gemeentehuis krijgt misschien een nieuwe bestemming. “Leens is nooit af, maar altijd in ontwikkeling. Dit plan biedt een prachtige kans om die ontwikkeling een impuls te geven. Het college wil die kans graag grijpen. Ik hoop dat de gemeenteraad dat ook zo ziet”, zegt wethouder Eltjo Dijkhuis, “Na Winsum, Uithuizen en Bedum kunnen we ook de winkelvoorzieningen in Leens klaar maken voor de toekomst.”

Downloads

Ontwikkelplan centrum Leens (PDF, 3,5 MB)