15 maart 2023

Burgemeester Bolding en CdK Paas aanwezig bij start project ‘Mandl Boym’

Op woensdag 15 maart 2023 – tijdens Nationale Boomfeestdag - waren burgemeester Henk Jan Bolding en commissaris van de Koning René Paas aanwezig bij de start van het erfgoed onderwijsproject ‘Mandl Boym’ in Winsum. Dit is een project van stichting Een Joodse Erfenis en Het Hogeland College Winsum.

Over het project

Doel is om het vak burgerschapsvorming en lokaal Joods erfgoed samen te brengen. Eerstejaars scholieren van het HHC leren over een samenleving waarin iedereen meedoet aan de hand van een excursie en 3 lessen maatschappijleer.

N.A. de Vries amandelboom

Centraal in het project staat de amandelboom naast de vroegere synagoge van Winsum, de N.A. de Vriesboom. De boom staat symbool voor het respect voor de Winsums-Joodse geschiedenis. In 2010 hebben leerlingen van CBS De Meander uit Sauwerd en CBS De Piramiden uit Winsum de boom geplant. De boom is vernoemd naar Nathan Albert de Vries (1878-1924). Hij was de eerste sociaaldemocratische wethouder van Groningen. De Vries, van Joodse komaf, werd geboren in Winsum.

Opening

Project Mandl Boym startte woensdag 15 maart met het digitaal ‘planten’ van de N.A. de Vriesboom. Bij de boom staat nu een herinneringspaal met QR-code. Via deze code kom je op de website van Nationale Boomfeestdag en leer je meer over de geschiedenis van de boom. De leerlingen zijn betrokken bij het digitale informatiepunt. 

CdK René Paas en burgemeester Henk Jan Bolding hielden een toespraak bij de opening. Bolding wees de leerlingen onder meer op het in verhouding hoge percentage Groningse Joden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwam. Ook ging hij in op het groeiend antisemitisme nu: “Jullie kunnen eraan bijdragen dat Joden, maar die niet alleen, zich hier in Nederland veilig voelen. Dat discriminatie de wereld uit gaat“.

Nationale Boomfeestdag

Het project volgt uit de Nationale Boomfeestdag. Hiervoor worden nog 4 bomen geplant: 1 boom bij Het Hogeland College Winsum door CdK René Paas, 2 bomen bij CBS De Meander in Sauwerd en 1 boom op De Werf in oud-Obergum. Een boom voor CBS De Piramiden in Winsum wordt later geplant, omdat deze school onderdeel wordt van De Tirrel. De stichting wil de scholen hiermee bedanken voor hun inspanningen.