20 juli 2022

Open monumentendag 2022: Wie wat bewaart, die heeft wat!

Op zaterdag 10 en zondag 11 september 2022 is het weer Open Monumentendag. Het thema dit jaar is Duurzaamheid. Bijna 60 monumenten in Het Hogeland zijn op deze dagen open voor publiek.

Monumenten zijn duurzaam

Monumenten gaan heel lang mee. Vooral daarom zijn ze duurzaam. Eeuwenlang hebben mensen geleefd in de bouwwerken van onze voorgangers. Als een gebouw werd opgeruimd werd het oude bouwmateriaal hergebruikt. Oude panden werden meestal niet gesloopt maar steeds een beetje uitgebreid. Zo zijn oude sporen vaak bewaard achter een nieuwere gevel.

Duurzaamste monumentverkiezing

De gemeente organiseert dit jaar voor het eerst ‘de Duurzaamste Monument Verkiezing’. In een kort filmpje vertellen de monumenteigenaren waarom hun monument duurzaam is. Inwoners kunnen daarna stemmen op hun favoriete monument. Op 10 september overhandigt wethouder Eltjo Dijkhuis de prijs aan de winnende deelnemers. In augustus verschijnen de filmpjes op de social mediakanalen van de gemeente.

Pastorie in Leens

Een van de deelnemende monumenten is de pastorie in Leens. Hierin zie je een ontvangstruimte uit de zestiende eeuw (1500-1600). Boerderij Kloosterwijtwerd in Usquert (gebouwd in 1817) heeft nog sporen uit het klooster dat hier in de middeleeuwen stond. Beide panden zijn open op Monumentendag.

Aanmelden

Het landelijke programma staat op www.openmonumentendag.nl. Ook de open monumenten en activiteiten in Het Hogeland staan erbij. Eigenaren van monumenten kunnen zich nog steeds aanmelden om ook mee te doen. Nu aanmelden

Gratis publiciteit

De gemeente zorgt dat de adressen en openingstijden van de monumenten die meedoen op www.openmonumentendag.nl komen te staan. Ook in de plaatselijke kranten zorgen we voor een overzicht van activiteiten.

 

Menkemaborg, tuin, rozen
Menkemaborg Uithuizen