Logo van Gemeente Hogeland

Identificeren

Als u gaat stemmen moet u zich identificeren met een identiteitsbewijs. Dat doet u met een Nederlands paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

Geldigheid identificatie

U mag een identiteitsbewijs gebruiken dat op 21 november 2018 maximaal 5 jaar is verlopen. Er moet dus op staan: 'geldig tot 22 november 2013' of een latere datum.

Dubbele nationaliteit

Kiezers met een dubbele nationaliteit kunnen zich ook identificeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EU-land, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen, of met een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland. Ook hiervoor geldt dat het identiteitsbewijs niet langer dan 5 jaar verlopen mag zijn.

Identificatieplicht, ook bij volmacht

Gaat u voor iemand anders stemmen? Dan hebt u een volmacht en een kopie van een identiteitsbewijs nodig van deze persoon.

Geen identiteitsbewijs?

  • Bent u uw identiteitsbewijs kwijt of is het gestolen? Dan kunt u uw stem uitbrengen door een verklaring van vermissing te tonen. Voor een verklaring van vermissing gaat u naar het gemeentehuis. Of u laat een kopie zien van het document van vermissing dat is opgemaakt door de politie. Neem daarnaast een document mee met uw naam en foto erop. Bijvoorbeeld een NS-abonnement.
  • Als u geen identiteitsbewijs of verklaring van vermissing heeft, dan kunt u een andere kiezer schriftelijk machtigen om voor u te stemmen. Kijk voor meer informatie bij 'Als u niet zelf kunt stemmen'.
  • Als u een vreemdelingendocument meeneemt kunt u ook uw stem uitbrengen.

Contact

Vanaf 1 januari 2019 gaan de gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum samen verder als gemeente Het Hogeland.

Heeft u een vraag aan uw huidige gemeente?

Kijk op de contactpagina: