Vragen en antwoorden

Als ondernemer komt er veel op u af op dit moment. Er is nog veel onduidelijk en er zijn veel vragen. We hebben een overzicht gemaakt van vragen die op dit moment veel gesteld worden aan de afdeling Economie en Arbeidsmarkt. Staat uw vraag er niet bij? Bel ons dan op 088  345 8888.

datum laatste wijziging: 21 maart 2020

Komt uw bedrijf in gevaar door het Coronavirus?

Onze overheid heeft extra middelen ter beschikking gesteld om ondernemers in nood bij te staan. Dit steunpakket krijgt nu vorm. We informeren u natuurlijk als we meer weten. Bent u ondernemer en heeft u onvoldoende geld om aan uw zakelijke en privéverplichtingen te voldoen? Bel dan naar de gemeente: 088 345 88 88.

Meer informatie over landelijke financiële maatregelen voor ondernemers.

Wat kan de gemeente voor ons doen?

Het kabinet heeft op 17 maart laten weten dat zij maatregelen aan het nemen is om ondernemers en ZZP’ers te ondersteunen in deze moeilijke tijd. Er zijn nog onduidelijkheden over dit steunpakket en er moet nog veel uitgewerkt worden. Het Hogeland bekijkt nu de mogelijkheden om eigen maatregelen te laten aansluiten bij de maatregelen van het kabinet.

Mijn inkomen daalt, wat kan ik daaraan doen?

De overheid helpt ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Er zijn bestaande en nieuwe regelingen van kracht waar u als ondernemer op dit moment gebruik van kunt maken, zoals werktijdverkorting of belastinguitstel. Meer informatie: website Kamer van Koophandel.

Mag eten nog afgehaald worden of mogen wij eten bezorgen?

Beide is op dit moment mogelijk. Advies van het RIVM is het eten contactloos aan huis te bezorgen. Eten afhalen kan ook, zolang mensen niet te dicht op elkaar staan (1,5 meter). Kijk voor de laatste adviezen op de website van de RIVM.

Vallen warenmarkten wel of niet onder de Noodverordening (aanwijzing) en kunnen deze doorgaan?

De aanwijzing van de Minister geldt wel voor (toeristische) markten en braderieën, maar op dit moment nog niet voor week- en warenmarkten. De week- en warenmarkten kunnen vooralsnog doorgaan. We adviseren de richtlijnen van de RIVM met betrekking tot de afstand tot elkaar aan te houden.

Waar vind ik informatie over Corona?

KvK

Algemeen overzicht van wat u als ondernemer moet weten over het coronavirus.

RIVM

Totaaloverzicht van het dossier Coronavirus.

Rijksoverheid

Totaaloverzicht van het dossier Coronavirus Covid-19.

VNO-NCW

Informatie over het Coronavirus voor ondernemers.