Gemeentearchief

In het gemeentearchief kunt u verschillende zaken terugvinden over de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. Vermeld wat u wilt inzien of opvragen, en geef hierbij uw e-mailadres en telefoonnummer door.

Akten burgerlijke stand

Niet alle akten zijn openbaar. Akten van de burgerlijke stand worden pas na een bepaalde periode openbaar. U kunt openbare akten meestal ook vinden op de website www.allegroningers.nl.

Inzien bouwtekeningen

Voor informatie over bouwtekeningen, bouwvergunningen of andere bouwinformatie van panden of percelen kunt u het webformulier 'Verzoek informatie uit gemeentearchief' gebruiken. In uw verzoek geeft u aan om welk pand of perceel het gaat, zodat wij de gevraagde informatie kunnen verzamelen.

Zodra wij de gevraagde informatie hebben verzameld, zullen wij u uitnodigen om de informatie te komen inzien op een gemeentehuis. U kunt dan kosteloos foto’s nemen van de stukken uit het bouwdossier.

Indien u dat wenst kunnen wij ook een kopie op papier of een scan maken van bijvoorbeeld een bouwtekening. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Voor een scan of kopie van een bouwtekening brengen wij gewoonlijk € 9,65 in rekening. Tijdens uw bezoek kunt u aangeven van welke tekening u een kopie of scan wilt hebben.

Technische vragen

Als u wilt bouwen, verbouwen, of slopen heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Zie hiervoor Omgevingsvergunning.

Op afspraak

Voor het inzien van stukken maken wij altijd een afspraak met u. Dit is mogelijk op de volgende dagen:

  • Bedum (archief gemeente Bedum): maandag tussen 13:00 uur en 16:00 uur en dinsdag tussen 9:00 uur en 12:00 uur
  • Leens (archief gemeente De Marne): maandag tussen 9:00 uur en 12:00 uur en dinsdags tussen 13:00 uur en 16:00 uur
  • Uithuizen (archief gemeenten Eemsmond en Het Hogeland): maandag tussen 13:00 uur en 16:00 uur en donderdag tussen 9:00 uur en 12:00 uur
  • Winsum (archief gemeente Winsum): woensdag tussen 13:00 uur en 16:00 uur en donderdag tussen 9:00 en 12:00 uur

Ook hiervoor gebruikt u het webformulier 'Verzoek informatie uit gemeentearchief'.

Kosten

Het inzien van archiefinformatie is gratis. Voor het maken van kopieën en scans zullen wij kosten in rekening brengen. Wanneer wij voor u een onderzoek moeten doen, brengen wij ook kosten in rekening. Deze stemmen we altijd van tevoren met u af.