Meer doen met minder afval

Vanaf 2021 gaan we afval anders inzamelen. Op deze pagina leest u hoe we dat gaan doen. Daarbij geldt straks: hoe beter u afval scheidt, hoe minder u betaalt. Uiteindelijk willen we van 200 kilo afval per persoon per jaar naar 30 kilo in 2025.

Online bijeenkomst voor inwoners

Op donderdag 29 oktober 2020 kunt u op YouTube meekijken en meepraten over het nieuwe afvalbeleid. Lees meer in het nieuwsbericht.

Nieuwe afvalcontainers

Iedereen krijgt een nieuwe grijze en groene afvalcontainer. Dit is nodig want:

 • We gaan vanaf 2021 het restafval wegen. Daarvoor zijn containers met een chip nodig.
 • De oude containers zijn aan vervanging toe.
 • We gaan over op containers die allemaal even groot zijn (240 liter).
 • Met gelijke containers kunnen overal dezelfde vuilnisauto's rijden.

We ruilen de containers om vanaf augustus 2020. U krijgt hierover een brief met uitleg. Van de oude containers worden weer nieuwe containers gemaakt.

Zonder containerslot

Er komt standaard geen slot op de nieuwe containers. In de praktijk wordt er in verhouding niet vaak afval in andermans container gegooid. Zo besparen we onnodige kosten.

Gebeurt het toch? Spreek de persoon aan. Of schakel via ons de hulp in van een afvalcoach. Als u echt graag een containerslot wilt, dan kunt u die van ons kopen.

Zet de nieuwe container goed bij de straat

Alleen dan kan uw container goed geleegd worden.

 • Zet de bak met de opnamekraag naar de weg toe
 • Zet de bak in setjes van 2 tegen elkaar
 • Houd minimaal 30 cm tussen de setjes
 • Zet de bak niet in de buurt van obstakels zoals auto’s, bomen en lantaarnpalen
 • Zet de bak op een harde ondergrond, en niet in een bocht
 • Zorg ervoor dat het deksel goed dicht zit
 • Stamp het afval niet aan

Restafval (grijze container)

Voor het inzamelen en verwerken van afval betaalt u in 2021 een vast bedrag per jaar, net als nu. Nieuw is dat u straks ook betaalt voor elke kilo restafval. En voor elke keer dat we de grijze container leegmaken. Dit systeem heet Diftar+. De bedragen worden eind 2020 bepaald door de gemeenteraad.

We komen elke 2 weken langs om de container te legen. Maar u bepaalt zelf hoe vaak uw container aan de weg staat. Zet het liefst alleen een volle container aan de weg. Zo kunt u besparen. En door afval goed te scheiden wordt de grijze container minder gauw vol.

Tips voor minder restafval

 • Doe al het gft-afval in de groene container. Ook alle etensresten.
 • Verzamel papier, glas en oude of kapotte kleren en schoenen apart.
 • Lever plastic flessen met statiegeld in bij de supermarkt.
 • Maak al het restafval zo plat mogelijk.
 • Als het kan kies in de winkel dan voor producten:
  • zonder verpakking
  • met navulverpakking
  • in een grootverpakking

Plastic, metaal en drinkpakken

Net zoals nu laten we dit achteraf scheiden door de afvalverwerker. Met nascheiding kan meer van deze afvalsoorten eruit gehaald worden dan met bronscheiding. En er is geen extra container en aparte inzameling nodig. Ook zijn er dan minder regels over wat waarin moet.

Ondergrondse verzamelcontainers

Het is uiteindelijk de bedoeling dat gebruikers van deze containers een toegangspas krijgen. Hier wordt nog een plan voor gemaakt. Voor het legen van deze containers worden ook nog bedragen bepaald door de gemeenteraad.

Groente-, fruit- en tuinafval (groene container)

Voor het inzamelen en verwerken van afval betaalt u in 2021 een vast bedrag per jaar, net als nu. Dit bedrag wordt eind 2020 bepaald door de gemeenteraad. Voor het ophalen van gft-afval en voor het gewicht ervan hoeft niet apart te betalen.

We komen elke 2 weken langs om de groene container te legen. Van april tot november komen we ook langs in de andere weken als u zich daarvoor aanmeldt. Zo kunnen we stank voorkomen als het buiten wat warmer is.

Oud papier

We gaan bekijken hoe we het ophalen van oud papier aan huis het beste kunnen organiseren. Dat doen we samen met verenigingen.

Glas en textiel

We gaan bekijken waar alle verzamelbakken nu staan en of dat de juiste plekken zijn.

Luiers

Dit kan vanaf 2021 alleen nog in de grijze container, want verzamelbakken zijn erg duur. Een heel klein deel van de inwoners maakte er gebruik van terwijl iedereen er aan meebetaalde. Luiers kunnen straks ook achteraf worden gescheiden en gerecycled. Dit is veel beter voor het milieu. Ook is het goedkoper dan verbranden zoals nu gebeurt.

Inwoners die incontinentiemateriaal kwijt moeten, kunnen een extra medische container aanvragen. Dit kost niets extra.

Klein chemisch afval (kca)

Dit kunt u gratis naar de milieustraat brengen.

Grof afval

Grof huisvuil en grof tuinafval kunt u straks 4x per jaar gratis naar de milieustraat brengen. Dat kan in Usquert (Westerhornseweg 22) of in Groningen (Duinkerkenstraat 99). Per keer mag dat een (eenassige) aanhangwagen of kofferbak vol zijn.

Of u kunt grof afval tegen betaling van huis laten ophalen. De prijs hiervan wordt eind 2020 door de gemeenteraad bepaald.