Asbest

Als u asbest wilt (laten) verwijderen moet u dat online doorgeven via het Omgevingsloket. Na akkoord op uw melding of vergunningsaanvraag mag het asbest worden verwijderd.

Wat u moet weten

Via Omgevingsloket online doet u met uw DigiD een sloopmelding of een aanvraag voor een omgevingsvergunning. Dit hangt onder andere af van de hoeveelheid asbest en sloopafval.

Als een sloopmelding voldoende blijkt krijgt u een brief van de gemeente. Deze moet u laten zien wanneer u het asbest inlevert bij de Milieustraat. Gebruik altijd een mondkapje en handschoenen wanneer u asbest hanteert. Verpak het asbest dubbel in plastic of folie voordat u het wegbrengt.

Plastic en de stickers die op het pakket moeten worden geplakt kunt u gratis krijgen bij de gemeentewerven in Bedum, Uithuizen en Winsum. Dit kan zonder afspraak, tijdens de openingstijden. U moet hiervoor de vergunning meenemen.

Let op: Deze regels gelden ook voor sloopmateriaal dat op asbest lijkt, ook al weet u zeker dat het vrij van asbest is. Golfplaten zijn het bekendste voorbeeld hiervan.

Als blijkt dat u een omgevingsvergunning nodig heeft dan moet u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om het asbest te laten verwijderen en afvoeren.