Roeken in Het Hogeland
Roeken zorgen binnen de bebouwde kom soms voor overlast. Bijvoorbeeld door lawaai, vogelpoep of takafval. Daarom maken we een plan om de roeken te verplaatsen naar plekken waar ze minder overlast veroorzaken. Jij kunt ons daarbij helpen door het te melden als je broedplekken ziet.
Broedplek melden
Met jouw melding krijgen we goed in beeld waar de roeken zitten, hoeveel het er zijn en waar ze de meeste overlast veroorzaken. Deze informatie verwerken we in ons roekenbeheerplan. Daarin komt te staan hoe we roeken willen overhalen ergens anders te nestelen.
Dit doet de gemeente
We kunnen op dit moment niet direct actie ondernemen. De roek is een beschermde vogel. Volgens de wet mag je roeken niet zomaar verjagen. Daarvoor heb je een ontheffing van de provincie nodig. Wat we wel doen:
- We hebben de meldingen meegenomen in een onderzoek naar de overlast. Dit onderzoek heeft verschillende mogelijkheden opgeleverd om de overlast te verminderen. Wij kijken nu wat haalbaar is en waar geld voor is.
- Ondertussen maken we een roekenbeheerplan. Dat is een soort verhuisplan voor de roeken. Daarin verwerken we ook de meldingen over roeken. We maken dat plan samen met buurgemeenten en andere grondeigenaren zoals Staatsbosbeheer. Waarschijnlijk is het in de loop van 2024 klaar.
- Met het roekenbeheerplan vragen we bij de provincie een ontheffing van de Wet Natuurbescherming aan. Met zo'n ontheffing mogen we de roeken verhuizen naar plekken waar ze minder overlast veroorzaken.
- We kijken ook of we op bepaalde plekken geschikte bomen kunnen (bij)planten. Want de provincie geeft alleen een ontheffing als er een beheerplan is en als er andere geschikte plekken in de buurt zijn. Zonder ontheffing is het verboden om roeken te verhuizen.
Over de roek
De roek is een beschermde vogel. Net als alle andere vogelsoorten in Europa. Landelijk neemt het roekenaantal af en gaat het niet goed met de soort. Alleen in plattelandsgebieden als Het Hogeland gaat de soort juist vooruit. Van nature komt de roek voor op het platteland en dan het liefst op vochtige akkers.
In de gemeente Het Hogeland is veel grasland en landbouwgrond. Roeken kunnen daar veel voedsel vinden. Ze nestelen zich in bomen die tussen de akkers staan. Maar veel bosjes in het buitengebied zijn de laatst jaren verdwenen door iepziekte en essentaksterfte. Hierdoor zijn er minder plekken om te schuilen of te nestelen. Dus zoekt de roek steeds vaker de beschutting van de bebouwde wereld op.
Is het wel een roek?
Soms halen mensen roeken, kauwen en kraaien door elkaar. Welke vogel de overlast veroorzaakt heeft invloed op de mogelijkheden om de dieren te verhuizen. Daarom de verschillen op een rijtje:
- Kauwen zijn wat kleiner dan roeken.
- Kauwen leven in holen, onder zonnepanelen en onder dakpannen.
- Kraaien leven alleen, zij hebben altijd 1 nest in een boom.
- Roeken zijn zwart met een paarse glans en hebben een grote, kale snavel.
- Roeken kunnen bijna 50 cm lang worden.
- Roeken leven in groepen en zitten altijd hoog in de boom, vaak met meerdere nesten.
Video over roeken in Het Hogeland
In deze video op YouTube vertellen wij meer over de roeken in Het Hogeland.